13% Nederlandse werknemers ervaart hoog stresslevel

By 29 maart 2018Artikelen, HR

Stress onder werkend Nederland

Geen pauze, nog even een paar uurtjes langer doorwerken vanwege naderende deadlines, eigenlijk is het werk al langere tijd te veel. Maar hoe maak je dit bespreekbaar? Wellicht heeft dit wel negatieve gevolgen voor je beoordeling, of voor je contractverlenging… liever toch nog maar even doorgaan. De cijfers liegen er niet om, maar liefst 13% van de werknemers in Nederland heeft een hoog stresslevel blijkt uit ons jaarlijks, nationaal eNPS (employer Net Promotor Score) onderzoek.

Echter, wat zijn de gevolgen van stress eigenlijk voor een organisatie? Hieronder delen wij graag de inzichten uit ons eNPS onderzoek.

Hoe meer stress…

…hoe hoger het ziekteverzuim

In overeenstemming met eerdere (wetenschappelijke) onderzoeken naar het verband tussen stress en ziekteverzuim zien wij eveneens een positief verband tussen het stresslevel en het ziekteverzuim van medewerkers. Hoe hoger het stresslevel, hoe hoger het verzuim en dus ook hoe hoger de kosten.

Staafdiagram Ziekteverzuim per stresslevel…hoe lager de bevlogenheid

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er een verband is tussen het stresslevel en de bevlogenheid van werknemers. Hoe hoger het stresslevel, hoe lager de bevlogenheid. Een lage bevlogenheid heeft diverse negatieve gevolgen, waaronder verminderd werkplezier, productiviteit en nauwkeurigheid.

staafdiagram Bevlogenheid per stresslevel…hoe lager de eNPS

Tot slot zien we een negatief verband tussen het stresslevel en de eNPS. Dit kan ervoor zorgen dat werknemers die veel stress ervaren negatiever praten over de organisatie waar zij voor werken. Dit kan tot gevolg hebben dat de organisatie een slechter imago krijgt en daardoor minder aantrekkelijk wordt voor werkzoekenden.

staafdiagram eNPS per stresslevel

Leave a Reply