Effect van geluk op productiviteit

Auteur: Linda Flöthe

#WijzerDoorWetenschap

Na vier jaar te hebben gewerkt op de universiteit weet ik vrij zeker: wetenschappelijk onderzoek wordt doorgaans alleen gelezen door andere wetenschappers en bereikt vaak niet de praktijk. Waardevolle inzichten blijven verborgen omdat ze verpakt zijn in lange teksten met moeilijke woorden. Zonde! Met mijn blogreeks ‘Wijzer door Wetenschap’ wil ik daar verandering in brengen. Hierin zal ik telkens de bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek samenvatten in Jip-en-Janneke taal. Hopelijk verrijk ik zo de kennis van professionals en zorg ik voor meer zichtbaarheid van wetenschappers.

Hoe beïnvloedt geluk de productiviteit van werknemers?

Tegenwoordig groeit de aandacht voor werknemers en hoe gelukkig ze zijn. Richard Branson, hedendaags een van de grootse ondernemers in de wereld, zegt dan ook dat niet de klanten op de eerste plaats komen, maar de werknemers: Als bedrijven voor de medewerkers zorgen, dan zorgen zij voor de klanten. Denk hier bijvoorbeeld aan dat gelukkigere medewerkers eerder dat extra stapje zetten in hun werkzaamheden en voor de klant. Dat resulteert in hogere productiviteit maar zorgt ook voor een verhoging van klanttevredenheid. Maar wat gaat er schuil achter dit verhaal? Zijn gelukkige werknemers ook daadwerkelijk productiever?

Een nieuwe studie van Clement S. Bellet, Jan-Emmanuel De Neve, Georg Ward bevestigt dit. De auteurs meten hoe gelukkig zich verkoop medewerkers bij British Telecom voelen en koppelen deze data aan hun performance data. De resultaten laten zien dat er een verband is tussen geluk en productiviteit: Gelukkige medewerkers hebben meer calls, houden zich beter aan hun schema en zetten meer oproepen om in een verkoop (hogere conversie).

1. Geluk en Productiviteit

1800 Medewerkers is zes maanden lang elke week gevraagd hoe gelukkig zij zich over het algemeen voelden. De beleving van geluk is gekoppeld aan de verkoopcijfers per medewerkers. De analyse laat inderdaad een positieve verband zien: Medewerkers verkopen 13% meer in weken waarin zij zeer gelukkig zijn vergeleken met weken waarin zij zeer ongelukkig zijn.

Maar wat als dat verband nu precies andersom werkt? Stel dat medewerkers niet meer verkopen omdat ze gelukkig zijn, maar dat ze juist gelukkiger zijn omdat ze meer verkopen? De auteurs geven aan meer bewijs voor het eerste voorbeeld te hebben: gelukkigere medewerkers verkopen meer. Om dit te toetsen kijken ze in een tweede analyse naar de invloed van een externe factor die voor iedereen hetzelfde is: het weer. Uit de analyse blijkt dat slecht weer een negatief effect heeft op hoe gelukkig medewerkers zich voelen wat ook een negatieve invloed of het aantal sales heeft.

2. Mechanismen

Hoe komt het, dat gelukkige medewerkers productiever zijn? Werken zij meer of gewoon beter? Bellet, de Neve en Ward laten zien dat gelukkige werknemers zich beter aan hun schema houden, sneller werken en meer oproepen omzetten in een verkoop. Echter, er is geen verband tussen geluk en hoeveel uren mensen werken. Gelukkige medewerkers werken dus niet meer, zij werken beter en sneller.

3. Implicaties en conclusie

De auteurs leveren geen aanwijzingen hoe het geluk van medewerkers verhoogd kan worden (behalve door mooi weer) in deze studie. Uit andere studies van deze auteurs zijn gelukkig wel antwoorden op deze vraag te halen. Zo blijkt dat werknemers met een hoger salaris en een hoge mate van baanzekerheid gelukkiger zijn. Daarnaast zijn medewerkers met een betere work-life balance en een betere relatie met hun collega’s en managers gelukkiger.

Meer weten?

Wil jouw organisatie ook onderzoeken hoe het gesteld is met medewerkersgeluk en welke factoren hiermee samenhangen? Neem dan contact op via contact@analitiqs.com of bezoek www.analitiqs.com. Laat data voor jou werken!

Zoek in deze website