Het belang van de employer Net Promotor Score (eNPS) in 2023 

Een afbeelding die het concept van eNPS illustreert, waarin wordt getoond hoe het de waarschijnlijkheid van medewerkers meet om hun organisatie als werkgever aan te bevelen.

Zijn jouw medewerkers zo betrokken met jouw organisatie, dat ze jouw organisatie aan anderen zouden aanbevelen als werkgever? Dat is de centrale vraag waar de eNPS naar kijkt.  

Voor veel medewerkerstevredenheidsonderzoeken wordt de eNPS gebruikt als maatstaf voor de werknemersbetrokkenheid, -bevlogenheid en -tevredenheid. Om deze reden voert AnalitiQs sinds 2014 jaarlijks een onderzoek uit naar de employee Net Promotor Score (eNPS) in Nederland. Dit onderzoek is representatief voor werknemers in de Nederlandse beroepsbevolking in loondienst en de resultaten worden uitgesplitst per beroepssector, zodat klanten van AnalitiQs de resultaten kunnen gebruiken als benchmark voor hun eigen bedrijf. 

Meer informatie?
Neem vrijblijvend contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is de eNPS? 

De employer Net Promotor Score (eNPS) is een afgeleide van de Net Promotor Score (NPS). Waar NPS wordt gebruikt om te meten in hoeverre klanten producten van een organisatie aanbevelen, wordt eNPS gebruikt om te meten in hoeverre medewerkers een organisatie aanbevelen. Hiermee is de eNPS een maatstaf voor medewerkersbetrokkenheid. 

Het grootste voordeel van het gebruiken van de eNPS boven andere maatstaven is dat het simpel te berekenen is en eenvoudig te begrijpen. De eNPS wordt namelijk berekend door de vraag te stellen: “Hoe waarschijnlijk is het dat je jouw organisatie als werkgever aan anderen zou aanbevelen?”. Deze vraag wordt vervolgens door de deelnemers beantwoord op een schaal van 0 tot en met 10. Op basis van dit antwoord worden de werknemers dan bestempeld als promotors, passieven of criticasters. 

  • Promotors* (8-10): medewerkers die de organisatie zeer waarschijnlijk aanbevelen. Dit zijn de personen die op een feestje vol enthousiasme over hun werkgever zullen vertellen. 
  • Passieven* (6-7): medewerkers die de organisatie waarschijnlijk aanbevelen. 
  • Criticasters* (0-5): medewerkers die de organisatie niet aanbevelen. Deze mensen zullen actief hun ongenoegen over de organisatie uiten. 

*De groepen worden gedefinieerd op basis van de Europese berekening van de eNPS 

De eNPS-score wordt uiteindelijk berekend door het percentage criticasters van het percentage promotors af te trekken. 

Waarom is deze maatstaf zo belangrijk? 

Het is in 2023 van groot belang voor organisaties om te zorgen dat werknemers tevreden zijn over de organisatie. Werknemerstevredenheid heeft namelijk een grote invloed op de productiviteit en loyaliteit van de werknemer. Aangezien veel bedrijven in problemen komen door de krapte op de arbeidsmarkt, is met name loyaliteit tegenwoordig een belangrijk onderwerp voor organisaties.  

Dat werknemerstevredenheid invloed heeft op de loyaliteit van werknemers, zagen wij ook terug in de resultaten van het 2023 benchmarkonderzoek: 85% van de promotors wilde bij de huidige werkgever blijven werken, terwijl slechts 28% van de criticasters en 57% van de passieven hetzelfde wilden. Het tevreden houden van werknemers kan dus essentieel zijn voor de prestaties van de organisatie. 

Ook blijkt uit ons onderzoek dat promotors meer bevlogen en vitaal zijn dan passieven en criticasters. Doorgaans zijn bevlogen en vitale werknemers productiever, omdat zij zich beter kunnen concentreren, meer veerkracht hebben en effectiever om kunnen gaan met uitdagingen en taken. Daarbij hebben zij een hogere motivatie en creëren zij een positieve werkomgeving. Dit laatste kan weer een positieve invloed hebben op collega’s en de werksfeer.  

Meer weten? 

Het is het dus zeker waard om meer te leren over de eNPS en de effecten van werknemerstevredenheid. Bekijk daarom de laatste versie van het Employer Experience rapport van AnalitiQs. 

Wil jij de eNPS meten in jouw organisatie? Neem dan contact met ons op voor het uitvoeren van een medewerkerstevredenheidsonderzoek.  

Heb jij de eNPS al gemeten in jouw organisatie en denk je nu: ‘Hoe moet ik nu verder?’ Dan kunnen wij je verder helpen. Neem hiervoor contact met ons op of bekijk ons complete dienstenoverzicht.  

Dit artikel is geschreven door: 

Niek Klaver

Zoek op deze website