Interview met Irma Doze over het People Analytics Congres – 31 oktober 2023
Het People Analytics congres vond precies twee weken geleden plaats en het thema was het ‘binden en boeien van talent’. Als dagvoorzitter en expert op het gebied van Analytics, hoe kijk je terug op het congres?
“Het was een fantastisch congres. Na enkele jaren zonder fysiek congres was het heerlijk om iedereen weer in levenden lijve te ontmoeten. Iedereen was zeer enthousiast en betrokken, we hadden eigenlijk meer aanmeldingen dan we konden verwerken. Met wat extra inspanning konden we echter iedereen verwelkomen die wilde deelnemen. Uiteindelijk waren er meer dan 170 deelnemers aanwezig. Er waren tal van boeiende vragen, uitstekende netwerkmogelijkheden en inspirerende praktijkvoorbeelden. Bovendien was er volop interactie, waar de deelnemers aan de slag konden met relevante onderwerpen.
Kortom, er hing een positieve sfeer en ik kijk met veel plezier terug op dit evenement.“

Meer informatie?
Neem vrijblijvend contact met ons op.
Het binden en boeien van talent is momenteel een actueel en breed onderwerp. Wat zijn voor jou de belangrijkste inzichten die je hebt opgedaan tijdens het People Analytics congres?
“Allereerst valt op dat data gedreven Talentmanagement niet langer slechts een hype is, steeds meer organisaties hebben de overgang gemaakt van geïsoleerde projecten naar het integreren van analytics in hun dagelijkse bedrijfsvoering en HR-processen. De beschikbaarheid van gegevens groeit, wat leidt tot betere rapportages en analyses, bijvoorbeeld met betrekking tot de capaciteiten van medewerkers en het onderbouwen van adviezen en beslissingen op basis van data.
Aan de andere kant is er nog steeds enige terughoudendheid als het gaat om het operationeel inzetten van People Analytics. Veel organisaties zijn bezorgd over privacykwesties en aarzelen om menselijke beslissingen (deels) te vervangen door data gestuurde keuzes, zoals welke medewerker bij ziekmelding als eerste moet worden benaderd of wie als talent wordt beschouwd. Recruitment lijkt hierin voorop te lopen ten opzichte van andere HR-gebieden, mogelijk omdat dit vaak betrekking heeft op potentiële medewerkers die nog niet in dienst zijn, wat een andere dynamiek met zich meebrengt.
Er zijn ontwikkelingen in het gebruik van ‘soft data’, zoals employee journeys en de voice of the employee, om HR-processen te verbeteren. We zien nu dat het echt begrijpen van medewerkers en het luisteren naar hun ervaring een steeds grotere rol spelen in het beleid. Deze verschuiving doet denken aan wat we 20-25 jaar geleden in het marketingveld zagen gebeuren.
Op het gebied van toepassingen hebben we al successen gezien met name in het veld van Talent Acquisitie, zoals recruitment met gezichtsherkenning en het gebruik van emotieanalyse bij besluitvorming rondom recruitment. In de toekomst verwacht ik verdere ontwikkelingen op het gebied van leren, bijvoorbeeld welke opleidingen medewerkers kunnen volgen om hun vaardigheden te verbeteren.“
Waar verwacht je dat organisaties zich het komende jaar naartoe zullen bewegen op het gebied van onderwerpen/thema’s en in welke fase van ontwikkeling bevinden ze zich?
“Voor de koplopers in dit veld zie ik een verschuiving naar meer geavanceerde analyses die zich specifiek richten op operationele besluitvorming, zoals het identificeren van talenten binnen de organisatie. Dit soort analyses zullen waarschijnlijk in toenemende mate voorkomen.
Ook zullen organisaties waarschijnlijk complexere datasets en nieuwe data gaan gebruiken om zaken als vakmanschap, de uitvoering van hybride werkmodellen, wie wanneer op kantoor aanwezig is, en de effectiviteit van verschillende werkmethoden te meten.
Of we deze ontwikkelingen volgend jaar al op het congres zullen zien, blijft een vraagteken, maar ik verwacht dat innovators zich nu al bezighouden met deze volgende fase van Analytics.“
Zijn er zaken, denk aan de arbeidsmarkt, waardoor dit in een stroomversnelling kan komen?
“Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt wordt de aandacht in toenemende mate gericht op het behoud van medewerkers. In dit opzicht hoop ik dat de durf ontstaat om data nog breder in te zetten. Dit zou om factoren die de kans op vertrek vergroten te identificeren en in het kaart brengen, gevolgd door het ontwikkelen van beleid om deze risico’s te verminderen. In recruitment kunnen met behulp van data de puntjes op de ‘i’ worden gezet om zo de juiste talenten binnen boort te krijgen.
De huidige schaarste op de arbeidsmarkt biedt vanuit dat oogpunt wellicht de kans om de volgende stap te zetten in data gedreven innovatie.”
AnalitiQs gaat op in Highberg, wat betekent dat je in de toekomst wellicht de mogelijkheid hebt om een deel van je aandacht van bedrijfsvoering naar andere interessante activiteiten te verleggen. Op welke leuke nieuwe uitdagingen ga je je in de toekomst richten?
“Ik ga me echt weer meer met de inhoud bezighouden. Aan de ene kant hoop ik een aantal leuke uitdagende en vernieuwende projecten uit te voeren met collega’s. Anderzijds vind ik het geweldig om mijn kennis en ervaring te delen met anderen. Daarom ben ik van plan om meer trainingen te geven en zelfs de landsgrenzen over te steken. Ik denk bijvoorbeeld aan de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland). In Duitsland loopt men misschien iets achter op Nederland, vooral door de manier waarop men omgaat met privacy en ethiek. Maar dat biedt juist interessante kansen om bij te dragen aan het bevorderen van datagedreven besluitvorming en analytics in die regio.”
Dit klinkt als een mooi vooruitzicht. Is er nog iets wat je kwijt wilt?
“Ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om HR Academy hartelijk te bedanken voor de jarenlange samenwerking. Al zeven jaar op rij zetten we gezamenlijk dit congres op, zij hebben altijd uitstekend voor de locaties en logistieke aspecten gezorgd. Eenzelfde dankwoord gaat uit naar de sprekers die de dag tot een succes hebben gemaakt.
Maar uiteraard zijn het vooral de deelnemers die dit congres maken tot wat het is. Je kunt duidelijk merken dat het onderwerp leeft en dat er vooruitgang wordt geboekt. Het gebruik van analytics en datagedreven besluitvorming wordt steeds meer gemeengoed, en dat is bijzonder inspirerend.“