Met een externe HR Analytics Translator maak je snel enorme stappen 

an engaging image for a blog about the importance of HR Analytics Translators.

Veel organisaties die inzetten op data & analytics plukken daar nog niet optimaal de vruchten van. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat er gestart wordt voordat helder is wat de doeltellingen zijn en hoe de organisatie die gaat bereiken, of doordat de inzichten uit analyses niet omgezet worden in concrete acties. Om dit te voorkomen is een HR Analytics Translator essentieel. Het is een rol die nog wel eens onderschat wordt, maar van onmisbare waarde is voor het slagen van je dataproject. 

In dit artikel leggen we uit waarom dat zo, wat deze rol precies inhoudt. 

Meer informatie?
Neem vrijblijvend contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat houdt de rol van HR Analytics Translator in? 

De HR Analytics Translator is een cruciale schakel tussen HR, IT en data-analyseteams, die ervoor zorgt dat data-gestuurde inzichten effectief worden omgezet in strategische acties en beleid. Hij of zij identificeert, prioriteert en begeleidt medewerker- en organisatievragen. Daarbij houdt de Translator privacywet- en regelgeving en ethiek in de gaten. En misschien wel het allerbelangrijkste: een HR Analytics Translator kan complexe data-concepten vereenvoudigen voor niet-technische professionals, waardoor datagedreven besluitvorming voor iedereen toegankelijk wordt. 

Voorbeeld van de werkzaamheden van de Translator 

Het strategisch aanspreekpunt, de Translator, identificeert kansen door functionele vereisten op te halen bij zijn ‘klanten’ en deze te vertalen naar technische oplossingen. Hij beoordeelt ook de toegevoegde waarde en haalbaarheid van verschillende onderwerpen op basis van de (HR) strategie, in samenwerking met experts zoals research, BI & Analytics. Deze inzichten worden gebruikt om een Proof of Concept te ontwikkelen in een kort iteratief proces, dat later wordt opgeschaald naar een robuustere oplossing. 

Een voorbeeld van hoe dit proces kan werken is wanneer een organisatie een vraag heeft over onderbezetting. Door middel van data-analyse kan worden onderzocht wat de oorzaken hiervan zijn. Het resultaat kan worden weergegeven in een dashboard waarin gevisualiseerd wordt of er sprake is van veel verzuim en een hoog vertrekpercentage binnen de benodigde functies. 

Verder kan een data scientist statistische analyses uitvoeren om de factoren te achterhalen die verband houden met verzuim en vertrek. Hierdoor kan een inschatting worden gemaakt welke groepen medewerkers een hoger risico lopen op verzuim of vertrek. 

Vervolgens kan er via medewerkeronderzoek nader worden onderzocht wat de redenen zijn achter het gedrag van deze medewerkers en waarom bepaalde factoren invloed hebben op hen. Door deze gecombineerde aanpak van data-analyse en medewerkeronderzoek kunnen waardevolle inzichten worden verkregen om onderbezetting en gerelateerde uitdagingen effectief aan te pakken. 

Waarom het inhuren van een externe HR Analytics Translator loont 

Het inhuren van een externe HR Analytics Translator kan verschillende voordelen hebben. Ten eerste brengen ze een fris perspectief en brede sectorervaring met zich mee, wat kan leiden tot innovatieve inzichten en oplossingen. Ze zijn vaak blootgesteld aan een diversiteit aan organisatieculturen, systemen en uitdagingen, waardoor ze best practices kunnen delen. Ten tweede kan een externe Translator tijdelijk worden ingehuurd voor specifieke projecten, wat kostenefficiënter kan zijn. Ten slotte bieden zij meer objectiviteit, omdat zij niet verstrikt zijn in de interne politiek of bestaande vooroordelen van een organisatie. Natuurlijk is het wel belangrijk dat ze nauw samenwerken met interne teams om ervoor te zorgen dat hun inzichten en aanbevelingen goed aansluiten bij de unieke context en behoeften van de organisatie. 

Samenwerking van HR Analytics Translator met andere rollen in het HR-datadomein 

We bespraken al eerdere de andere rollen binnen het HR-datadomein en of het verstandig is die de insourcen of juist te outsourcen. 

De HR Analytics Translator speelt een cruciale rol in de samenwerking met verschillende professionals binnen het HR-datadomein. Ze werken nauw samen met de data scientist, waarbij de laatste de data interpreteert en inzichten genereert, en de Translator deze inzichten vertaalt naar bruikbare HR-strategieën en -beleid. 

In samenwerking met de data engineer, helpt de Translator bij het formuleren van de eisen voor het verzamelen, opslaan en verwerken van HR-gerelateerde data, terwijl de engineer zorgt voor de technische implementatie. 

Bij interactie met de BI developer, vertaalt de Translator de behoeften en eisen van de HR-afdeling, terwijl de BI developer deze informatie gebruikt om efficiënte datavisualisaties en rapportage tools te creëren. 

Het werk van de Translator is ook nauw verbonden met dat van de medewerkeronderzoeker en de software/system engineer. Deze voorziet de Translator van marktgerelateerde inzichten die kunnen worden opgenomen in het HR-beleid, terwijl de software/system engineer ervoor zorgt dat de gebruikte software en systemen betrouwbaar en efficiënt zijn. 

Al deze samenwerkingen zijn gebaseerd op een sterke communicatie tussen de Translator en de andere professionals, waarbij de Translator fungeert als een effectieve bemiddelaar tussen de technische en niet-technische partijen binnen het HR-domein. 

AnalitiQs helpt organisaties bij datagedreven werken 

Meer weten over de HR Analytics Translator of op zoek naar iemand die deze rol kan vervullen? Neem dan contact met ons op. 

Dit artikel is geschreven door

Alex Hellemons

Zoek op deze website