Werken bij AnalitiQs volgens data scientist Ninande Vermeer  

ninande vermeer

Werken bij AnalitiQs, hoe is dat nou echt? Dat kun je natuurlijk het beste vragen aan iemand die er werkt. Dit keer is dat Ninande Vermeer, data scientist bij AnalitiQs.  

Laten we bij het begin beginnen. Ninande, hoe ben je bij AnalitiQs terecht gekomen? 

“Ik heb een bachelor Kunstmatige Intelligentie gedaan en daarna een master Informatiesystemen. Ik zat dus in het vakgebied. Eenmaal afgestudeerd was ik me aan het oriënteren welke kant ik precies op wilde. Ik vind data science interessant, maar mensen ook. Iemand wees me daarom op HR Analytics en zo vond ik AnalitiQs. Ik ging de organisatie volgen via LinkedIn. Toen nam Gido, een van de oprichters van AnalitiQs, contact met me op en zo raakten we in gesprek.”

Wat maakte dat je daadwerkelijk voor AnalitiQs koos? 

“Wat ik fijn vind aan AnalitiQs is dat het een relatief klein team is. Je kunt gemakkelijk met iedereen sparren en van je collega’s leren. Maar tegelijkertijd heeft AnalitiQs veel verschillende klanten in het portfolio, zowel groot als klein. Daardoor is het werk enorm gevarieerd, en kom je bij veel verschillende organisaties terecht.  

Toch vond ik iets anders nog belangrijker: de sfeer. Zodra ik kennismaakte met mijn toekomstige collega’s voelde ik me thuis. Het waren echt mijn type mensen: net als ik nemen ze het werk erg serieus, maar het moet ook leuk en gezellig zijn met elkaar. Tot op de dag van vandaag ben ik hier heel blij mee.”

Kun je iets meer vertellen over je huidige opdracht? 

“Ik zit op een opdracht bij één van de klanten van AnalitiQs, een grote verzekeraar. Deze klant focust op goed werkgeverschap en daardoor op haar medewerkertevredenheid. Daarnaast is people analytics enorm belangrijk in deze tijd van arbeidskrapte. Daarom hebben ze zelf een analytics-team, dat samenwerkt met een team van AnalitiQs. Door HR-analytics zoals retentie-analyses, equal pay analyses, strategische personeelsplanning en onderzoeken naar de ‘voice of the employee’, kunnen ze betere strategische beslissingen nemen. Mijn rol binnen het team is data scientist.”

Wat doe je precies als data scientist bij AnalitiQs? 

“Als data scientist ben je vooral bezig met analyses, en dan natuurlijk op het gebied van HR. Denk bijvoorbeeld aan verloopanalyses, maar ook getallen die een organisatie moet publiceren rondom equal pay.  

Ook helpen we het analytics-team van de klant als zij handen tekortkomen. Met analyses, maar ook met het opzetten van een datawarehouse. We testen of data-inhoudelijk klopt en voldoet aan de eisen. Kun je met die gegevens wel het antwoord vinden wat je zoekt, bijvoorbeeld.  

Het leuke aan deze intensieve samenwerking met de klant is dat zij gewend zijn om op een bepaalde manier te werken en wij bij AnalitiQs ook. Het is dan een sport om het beste van beide methodes te combineren. Het kan namelijk altijd beter!  

Ook kon ik aan de slag met andere soorten analyses zoals tekstanalyse. Sommige onderzoeken met open vragen kun je niet allemaal met de hand analyseren, dus hield ik me bezig met topics clusteren en andere NLP-technieken.  

Mijn werkzaamheden zijn dus breder dan alleen data science. Zo ga ik ook meer doen in data-engineering en BI-development. Dat is redelijk nieuw voor me, maar ik ben leergierig dus ik kijk er enorm naar uit.”

Over leren gesproken, hoe ziet dat eruit bij AnalitiQs? 

“Daar is heel veel ruimte voor! Je hebt binnen AnalitiQs coachingsgesprekken en daar is het mogelijk om aan te geven waarop je je de komende tijd verder wilt ontwikkelen. Ik wilde aan de ene kant graag specialiseren in het vakgebied, maar aan de andere kant ook mijn kennis juist verbreden rond alles wat met data en BI te maken heeft. On the job leren werkt het beste, daarom wordt er bij het verdelen van de opdrachten rekening gehouden met je leerdoelen.  

Ik vind het een groot voordeel dat de opdrachten heel gevarieerd zijn qua lengte en inhoud. Je kijkt in de keuken bij veel verschillende bedrijven en leert daardoor bij AnalitiQs veel meer dan wanneer je intern bij een bedrijf werkt. Ik heb het enorm naar mijn zin op mijn huidige opdracht, maar kijk er ook naar uit om andere projecten te doen. Ik vind het gaaf om uit eigen ervaring te kunnen vertellen als een klant vraagt hoe ik een probleem zou oplossen.” 

Werk je eigenlijk veel samen met andere collega’s van AnalitiQs? 

“Dat verschilt per opdracht. We hebben heel verschillende projecten. Ik zit nu op één van de grotere, dus we zitten met een heel team aan verschillende rollen. Denk aan meerdere data scientists, een data engineer/BI-developer en analytics translator.  

Ik ben nog niet zo heel lang geleden afgestudeerd, daarom vind ik dat erg prettig. Het contact met mijn collega’s is niet alleen leuk, het is ook heel fijn om te sparren als je vastloopt. Zeker met collega’s die al jarenlang ervaring hebben.”

Daarover gesproken Ninande, wat maakt jou eigenlijk een bijzondere collega? 

“Nou, ik ben helemaal gek van escaperooms! Niet een beetje, maar ik heb zelfs meegedaan aan het NK escaperoom en een marathon van drie escaperooms achter elkaar. Wat ik er zo leuk aan vind, is dat het een verhaal is waar je helemaal in wordt gezogen, naast natuurlijk de puzzels en het creatief zijn. 

Iets heel anders, waar mijn collega’s misschien nog wel meer hebben dan aan mijn passie voor escaperooms, is dat ik EHBO en BHV erg interessant vind. Ik heb een uitgebreide EHBO-cursus gedaan en ben ook BHV-er. Bovendien vind ik het leuk om mijn collega’s daar ook wat over te leren, bijvoorbeeld hoe ze moeten handelen bij een calamiteit. Ik kan als BHV-er die afwisselend bij de klant en op kantoor is tenslotte niet overal tegelijk zijn, dus ik vind het waardevol dat collega’s ook bepaalde kennis hebben.”

Heb je nog een tip voor mensen die net als jij starten in hun eerste baan als data scientist? 

“Jazeker. Allereerst raad ik dus aan om zoveel mogelijk te leren en te doen. Maar een tip die ik zelf graag had willen krijgen is om altijd veel te noteren. Bijvoorbeeld wat er is afgesproken met collega’s of de klant en waarom. Of hoe je de oplossing in gedachten hebt. Ik heb namelijk geleerd dat je het in grote lijnen wel in je hoofd hebt, maar het dan soms toch anders blijkt te zijn. Als je het opschrijft, kun je daar altijd op terugvallen.”

Hoe zie je jezelf de komende jaren bij AnalitiQs? 

“Ik ben best trots dat ik heel veel kennis heb opgedaan in een vrij korte periode. Ik zit nu nog midden in de bestaande opdracht en bij zo’n langer project leer je de organisatie echt goed kennen. Ik vind data science echt superinteressant en ik wil later ook die ervaren collega zijn die anderen kan helpen. Bovendien wil ik dus verbreden, zodat ik van alles wel wat weet. Zo word ik een betere allround specialist en kan ik bovendien weer anderen coachen en trainen. Ik kijk er dus naar uit om nog veel meer opdrachten te doen bij veel verschillende klanten. Want hoe meer je leert, hoe meer je beseft wat je nog niet weet!”

Zoek op deze website