Kan je organisatie haar ambities waarmaken met de medewerkers die ze nu in huis heeft? En hoe zit dat in de toekomst? Strategische Personeelsplanning is een lastige maar noodzakelijke HRM activiteit! Met de masterclass ‘Basis Strategische Personeelsplanning’, leer je de basisbeginselen. Je krijgt methoden en technieken aangereikt, waarmee je SPP in je organisatie kunt vormgeven en toepassen.

Organisaties veranderen, de markt is turbulent en slechts beperkt voorspelbaar. Dit stelt hoge eisen aan het aanpassingsvermogen van organisaties en hun medewerkers en maakt personeelsplanning noodzakelijk. Onzorgvuldige personeelsplanning kan vergaande effecten hebben, namelijk:

 • niet of onvoldoende kunnen realiseren van strategische doelen;
 • niet (tijdig) kunnen realiseren van commerciële en financiële afspraken;
 • niet beschikken over het juiste personeel, waardoor onnodig moet worden ingehuurd;
 • onvoldoende of slechte productie of dienstverlening wat kan leiden tot een lage klanttevredenheid;
 • hoge ontslagkosten voor niet-functionerende medewerkers.

Daarom wordt de noodzaak van SPP, o.a. als stuurinstrument om medewerkers effectief in te zetten voor de realisatie van organisatiedoelen, steeds meer onderkend.

 Doelgroep

Deze masterclass is speciaal bedoeld voor HR professionals die in hun organisatie, zowel profit als non-profit, aan de slag willen gaan met Strategische Personeelsplanning. Wil je, behalve kennis opdoen, ook meteen aan de slag, kies dan voor de masterclass ‘Aan de slag met Strategische Personeelsplanning‘. In twee dagen leer je niet alleen de basisbeginselen van Strategische Personeelsplanning maar ga je ook daadwerkelijk aan de slag met je eigen plan.

Heb je de basistraining HR-analytics nog niet gevolgd? Bekijk dan ook eens de 1-daagse, 2-daagse en de 5-daagse training HR-metrics en HR-analytics. Welke van deze drie het beste bij je past, ontdek je met de keuzehulp.

 • Je leert hoe je de vraag naar en het aanbod van arbeid nu en straks in kaart kunt brengen.
 • Je leert hoe je vraag en aanbod kunt koppelen om op basis daarvan je plan voor strategische personeelsplanning te schrijven.
 • Je krijgt inzicht in hoe je dit proces continu kunt monitoren en waar nodig kunt bijsturen. HR zet concrete stappen naar de toekomst!
 • Je leert te werken met en te reflecteren op proces, data en product van SPP.
 • Je leert denken in termen van K3R: kwantiteit, kwaliteit, kosten en arbeidsrelatie; de vier dimensies die gelden bij het kenmerken van personeel.

DAG 1: Gerard Evers óf Irma Doze

09.00 uur – 16.30 uur

 • Algemene inleiding, bouwstenen
 • Vraag naar arbeid, nu en straks: formatie, product-functiemix, productiviteit, toekomstscenario’s
 • Aanbod van arbeid, nu en straks: samenstelling, kwaliteit, kosten, mobiliteit, externe arbeidsmarkt
 • Koppeling vraag en aanbod, gerichte acties om “gaps” te vermijden.
 • Vragen en tips

Irma Doze

‘Turning data into profit’, is zowel de persoonlijke passie van Irma Doze, als de missie van AnalitiQs. Met een achtergrond in alle vormen van intelligence: marktonderzoek, (predictive) analytics en reporting, helpt Irma bedrijven die meer willen halen uit de ‘people’ data die ze in HR systemen, via onderzoek, online én offline verzamelen. In deze data liggen nieuwe inzichten en kansen verborgen waarmee bedrijven duurzaam hun medewerkerstevredenheid én hun bottom-line resultaten kunnen verbeteren.

Irma deelt haar kennis en ervaring al jarenlang met veel plezier met klanten, collega’s, cursisten en leerlingen in de vorm van trainingen, workshops en coaching. De aanpak van Irma in projecten én trainingen wordt gekenmerkt door passie en resultaat. De combinatie van theorie met cases en oefeningen haar favoriete trainingsmethode.

Gerard Evers

Gerard Evers is directeur-eigenaar van adviesbureau Euro-HRM, gespecialiseerd in economisch personeelsmanagement. Hij studeerde algemene econometrie (cum laude) in Tilburg en werd daarna universitair docent Ruimtelijke Economie in Groningen. Na zijn proefschrift (1986) over interregionale arbeidsmobiliteit was hij van 1987 tot 1999 universitair hoofddocent Personeelwetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Tussen 1999 en 2005 werkte hij als consultant bij IVA Tilburg en van 2005-2009 als directeur van het departement HRM van OSA, de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek te Tilburg en Utrecht. Vanaf 2004 tot 2007 was hij tevens hoogleraar Human Capital Valuation aan de UvT. Gerard publiceert regelmatig boeken en artikelen over onderwerpen als strategische personeelsplanning, interne mobiliteit, beloningssystemen, ken-/stuurgetallen, balanced scorecards, human capital valuation en flexibele pensionering.

 • November 2019: 11-11 (Bunnik)
 • De kosten voor deze opleiding bedragen 790 euro (excl. BTW). Deze kosten zijn inclusief drankjes, tussendoortjes en een uitgebreid lunchbuffet.
 • Heb je een collega die ook geïnteresseerd is? Bekijk dan onze collega-korting!

Deze opleiding wordt samen met HR Academy verzorgd. Je kunt dan ook zowel vanuit AnalitiQs als HR Academy communicatie over de training ontvangen na inschrijving.