Bedrijf

Dept Agency

Oplossing

Onderzoek

Domein

HR

"Met de salarisbenchmark konden we ons salarishuis evalueren en medewerkers geruststellen dat ze een eerlijk salaris krijgen. Ik vind het mooi om te zien dat deze transparantie gewaardeerd wordt door mijn collega’s. Het rapport heeft veel inzicht gegeven in ons salarishuis, een waardevol eindresultaat waar ik erg blij mee ben!"

Sandra van HeeswijkHead of HR | Dept Agency

Salarisbenchmark Digital Marketing

De gebruikelijke salarisvergelijkingen werkten voor Dept onvoldoende, omdat de functies binnen de organisatie ‘te nieuw’ zijn. AnalitiQs heeft daarom de gegevens van medewerkers van Dept, maar ook van concurrenten van Dept, geanalyseerd om ervoor te zorgen dat er wel een goede vergelijking mogelijk is. Zo kan Dept haar salarishuis evalueren én medewerkers geruststellen dat ze een eerlijk salaris krijgen.

Situatie

Sandra van Heeswijk is Head of HR binnen Dept en gaf leiding aan het project: “Dept is een internationaal digital agency. Internationaal werken er circa 750 medewerkers bij Dept. Samen zorgen we voor optimalisatie van het digitale kanaal van onze klanten.”

Bij Dept werken mensen in functies als ‘digital project manager’, ‘java developer’ en ‘social advertising specialist’. Functies die niet of nauwelijks zijn te vergelijken met de functies waar de ‘standaard’ beloningsonderzoeken zich op richten. Daarnaast is in kader van transparantie heel relevant om salarissen te kunnen vergelijken met directe concurrenten.  “Om deze redenen wilden we een eigen salarisbenchmark opzetten, gericht op specifieke functies in de digitale wereld. We hebben AnalitiQs gevraagd een oplossing te bieden voor het efficiënt en betrouwbaar verzamelen, verwerken analyseren en rapporteren van salarisgegevens voor de benchmark”.

Aanpak

Er hebben, inclusief Dept, 10 bureaus deelgenomen aan salarisbenchmark. Allereerst zijn de verschillende functies en bijbehorende omschrijvingen van de 10 bureaus verzameld. Op basis van deze functies zijn referentiefuncties opgesteld, waarbij er ook een functiehiërarchie is gemaakt. Zo heeft de ‘social advertising specialist’ als referentiefunctie ‘social consultant’ wat hiërarchisch valt onder ‘paid consultants’ wat dan weer valt onder ‘online marketeer’.

Vervolgens zijn alle gegevens verzameld. Hiervoor hebben de bureaus per primaire medewerker aangegeven welke referentiefunctie ze hebben, wat hun salaris is, welke beloningen ze hebben gehad en wat de leeftijd van de medewerker is. Daarnaast hebben de bureaus een vragenlijst ingevuld met algemene regelingen van de bureaus. Denk hierbij aan het percentage vakantiegeld (op basis van jaarsalaris), kilometervergoeding en opleidingsmogelijkheden.

Met deze gegevens heeft AnalitiQs de relatieve functiezwaarte per medewerker berekend. Deze relatieve functiewaarden zijn afgezet tegen het salaris. Hierbij is gekeken wat gemiddeld (mediaan) is, en wat normale en wat redelijke afwijkingen zijn. Daarnaast zijn er boxplots gemaakt per referentiefunctie en niveau (junior, medior, senior of lead) binnen deze functie.

Voor alle grafieken geldt dat alleen de medewerkers van het desbetreffende bureau zichtbaar zijn. Sandra van Heeswijk: “Hierdoor is meteen duidelijk hoe het salaris wat wij aan onze medewerkers bieden verhoudt met de overige bureaus en kunnen we enkele uitschieters heroverwegen”.

Boxplot Online marketeers

(Dit voorbeeld bevat fictieve data)

Resultaat

Een salarisbenchmark voorziet de digitale bureaus van goed vergelijkbare data die hen helpen van elkaar te leren, inzicht te krijgen in de markt en om medewerkers eerlijke salarissen te bieden. Met behulp van de inzichten uit het rapport hebben de bureaus hun salarishuis geëvalueerd.

“Binnen Dept hadden enkele collega’s het gevoel dat ze niet marktconform werden betaald. Deze signalen nemen we serieus en daarom hebben we besloten het salarisbenchmark rapport ook ongecensureerd beschikbaar te stellen aan alle medewerkers. Ik vind het mooi om te zien dat deze transparantie gewaardeerd wordt door mijn collega’s.”

Hoe kijkt Dept terug op het project? “Vanaf het eerste moment was er een klik tussen ons en AnalitiQs. Ze hebben kennis van zaken en denken goed met je mee. Ondanks enkele ‘uitdagende’ deadlines is het project soepel verlopen. Het rapport heeft veel inzicht gegeven in ons salarishuis, een waardevol eindresultaat waar ik erg blij mee ben!”