Flexwerken voordelig voor werknemer én werkgever

By 16 mei 2018Artikelen, eNPS, HR

Flexwerken voordelig voor werknemer én werkgever

Begin jij liever om 07.00 uur met werken om de file voor te zijn? Of juist om 10.00 uur omdat je geen ochtendmens bent of de kinderen naar school wil brengen? Werk je liever thuis? Of op kantoor? Flexwerken is haast niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Reden voor ons om dit verder te onderzoeken in ons jaarlijks, nationaal eNPS onderzoek onder Nederlandse werknemers. Lees hieronder onze belangrijkste inzichten!

Maar liefst 82% van de Nederlandse werknemers heeft mogelijkheid tot thuiswerken

Uit het onderzoek blijkt dat 82%* van de werknemers de mogelijkheid heeft tot thuiswerken, tegenover 18% die aangeeft geen mogelijkheid te hebben om thuis te werken. Ondanks dat 82% van de werknemers de mogelijkheid heeft om thuis te werken, geeft maar 28% aan dit ook daadwerkelijk te doen. Van de werknemers die wel eens thuiswerken doet 75% dit 8 uur of minder per week.

Werknemers in de kennisintensieve dienstverlening** en in de collectieve sector*** werken het meest thuis van alle branches. Daarentegen werken werknemers in de handel logischerwijs het minst vaak thuis.

Diagram thuiswerken per branche en aantal uur per week

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat hoe meer uren werknemers werken per week, hoe vaker zij wel eens thuiswerken.

Percentage thuiswerkers per categoria aantal uren werkzaam per week

60% van de Nederlandse werknemers kan (gedeeltelijk) eigen werktijden bepalen

Naast de mogelijkheid om thuis te kunnen werken, heeft meer dan de helft van de Nederlandse werknemers (gedeeltelijk) de vrijheid om hun eigen werktijden te bepalen. Dit geldt ook met name voor werknemers in de kennisintensieve dienstverlening en de collectieve sector. In de branches handel en onderwijs hebben werknemers logischerwijs de minste vrijheid om hun eigen werktijden te bepalen.

Mogelijkheid eigen werktijden bepalen per branche

Werknemers die flexwerken ervaren minder stress

Uit ons onderzoek blijkt dat werknemers die hun eigen werktijden kunnen bepalen of de mogelijkheid hebben om thuis te werken minder stress ervaren. In onze vorige artikel over stress kun je meer lezen over de gevolgen van een (te) hoog stresslevel.

Stresslevel

Sterk verband tussen flexwerken en de eNPS!

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat werknemers die flexibel kunnen werken een hogere eNPS hebben. Dit komt voornamelijk doordat er minder criticasters zijn.

Sterk verband tussen flexwerken en de eNPS!

 

* In de grafieken zijn de afgeronde percentages te zien, in werkelijkheid zijn dit percentages met decimalen.
** Informatie en communicatie, financiële instellingen, advisering, onderzoek en overige specialistische zakelijke dienstverlening
** Openbaar bestuur, overheidsdiensten, verplichte sociale verzekeringen en cultuur, sport en recreatie

Leave a Reply