Recruitment bias check

Heeft iedereen gelijke baankansen?

Heeft iedereen gelijke kansen om in aanmerking te komen voor een baan? De Recruitment bias check van AnalitiQs analyseert of er significante verschillen zijn tussen groepen sollicitanten en de uiteindelijke kans om aangenomen te worden voor een baan.

De arbeidsmarkt staat op zijn kop en elke organisatie doet zijn uiterste best voor het aantrekken van goed personeel. Toch bestaat er in Nederland een grote groep mensen die wel (meer) wil werken, maar uiteindelijk deze kans niet krijgt. Het CBS noemt dit het onbenut arbeidspotentieel.

In een organisatie kan dit betekenen dat bepaalde groepen mensen, bijvoorbeeld vrouwen of mensen met een andere of bi-culturele achtergrond, minder kans maken om aangenomen te worden. Ook kan het zo zijn dat zij wel worden aangenomen, maar zich eerst moeten bewijzen en dus lager worden ingeschaald. Een directe oorzaak van beloningsverschillen.

Meer weten over datagedreven D&I? Download hier de whitepaper

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bias

Uit onderzoek blijkt dat bovenstaande veel voorkomt. Iedereen bezit over vooroordelen en deze vooroordelen kunnen ervoor zorgen dat sollicitanten niet worden aangenomen omdat zij niet voldoen aan het ideaal beeld. Of sollicitanten worden wel aangenomen, maar voor een lagere functie, omdat wordt verwacht dat zij deze werkzaamheden minder goed zullen uitvoeren.

Deze vooroordelen worden ook wel bias genoemd. Als organisatie is het van belang om bewust te zijn van deze bias, om hier vervolgens actie op te ondernemen. Om inzicht te krijgen in een eventuele bias in het recruitmentproces, heeft AnalitiQs de ‘recruitment bias check’ ontwikkeld. Deze check analyseert het wel of niet doorstromen van verschillende groepen naar de volgende stappen in de recruitment funnel. Zo kan worden geanalyseerd of bepaalde groepen (bv. vrouwen) significant minder vaak een baan wordt aangeboden. Deze analyse kan worden uitgevoerd op het totaal van alle vacatures, maar bijvoorbeeld ook specifiek voor hoger management vacatures.

De recruitment bias check is onderdeel van de datagedreven aanpak voor Diversiteit & Inclusie van AnalitiQs. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Aan de slag met diversiteit en inclusie?
Neem contact met ons op!

Henrieke van Bommel

Gedetailleerd Dienstenoverzicht

HR Analyses

Talent review
Beloning
Engagement
Inhuur
Kosten
Learning & Development
Management Development

Medewerkersegmentatie
Organisational Netwerk
Performance
HR Process Mining
Productiviteit
Recruitment

Reorganisatie/Herstructurering
Succession Management

Medewerkersonderzoeken

Arbeidsmarkt
Arbeidsmarktpanel
Arbeidsvoorwaarden Optimalisatie
Diversiteit
Gezondheid
Leiderschap
Medewerker Community/Panel
Persoonlijke Ontwikkeling
Retentie
Rolduidelijkheid

Sentiment
Strategic Alignment
Team Feedback
Thuiswerken
Vitaliteit
Werkbeleving
Werkdruk
Werkgeluk
Werksfeer
Werkstress

HR Transformatie

HR Analytics Strategie
HR Analytics Product Owner
HR Analytics Outsourcing
HR Academy

HR Dashboards

Zoek op deze website