Werken aan HR dashboards

Werken aan HR dashboards

Tegenwoordig wordt er bij bijna elke organisatie wel data verzameld. Dit geldt ook voor data over HR, denk hier bijvoorbeeld aan data over beloningen, ziekteverzuim of talent development. Nu steeds meer werk digitaal plaatsvindt, groeit de hoeveelheid opgeslagen data ook mee. Je kan je vast voorstellen dat veel organisaties door de bomen het bos niet meer zien. Met een groeiende hoeveelheid data, is er een groeiende vraag naar het overzichtelijk weergeven van die data. Met een overzichtelijke weergave kan de data immers ook nuttig worden ingezet. Dit is waar wij aan boord komen door middel van HR dashboards. Wil je meteen door naar de HR Dashboard vacatures die wij aanbieden? Klik dan hier!

Over HR Dashboards

Een HR dashboard is zoals de naam al doet vermoeden, een dashboard met de HR informatie van een organisatie. Hierbij is een dashboard een applicatie voor een gebruiker waarop de belangrijkste informatie visueel wordt weergeven. Wij vinden het belangrijk dat een dashboard beknopt is, eenvoudig te lezen en waar mogelijk streefwaardes laat zien. Vaak is er een interactief element in een dashboard waarbij de gebruiker bijvoorbeeld kan filteren op een bepaalde afdeling of een bepaalde periode kan selecteren waarover hij de informatie wilt zien. De gegevens die worden weergegeven in een HR Dashboard hebben altijd betrekking op HR, maar is geen standaard template die voor elke organisatie klakkeloos overgenomen kan worden. Natuurlijk zijn er bepaalde zaken zoals headcount per afdeling, FTE en new hires die vaak voorkomen, maar de keuze voor de te weergeven kengetallen (ook vaak key performance indicators (KPI’s) genoemd) worden altijd gekozen in samenwerking met de klant. Lijkt het jou ook leuk om hierover te sparren, lees dan snel verder over onze HR Dashboard vacatures. 

Ik heb een achtergrond in toegepaste wiskunde. Dat vond ik destijds al leuker dan theoretische wiskunde, omdat je daarmee echt wat toevoegt. Je doet berekeningen om toegevoegde waarde te hebben. En dat is dus ook zo bij mijn werk bij AnalitiQs! De projecten die ik doe, doe ik van begin tot eind. Je hebt contact met de klant, bespreekt wat ze willen, doet data analyses en presenteert de resultaten. Het is leuk om daarin ook aanbevelingen te doen en te zien dat er echt iets met je werk gedaan wordt! Dat zorgt voor een fijne afwisseling in werkzaamheden.  

Ramona – Senior data scientist

Onze HR Dashboard vacatures

Binnen AnalitiQs hebben we verschillende open HR dashboard vacatures waarbij je aan de slag kan met HR dashboards. Regelmatig hebben wij HR dashboard vacatures voor alle instapniveaus. Ben je vooral geïnteresseerd in het visualiseren en het construeren van het dashboard, neem dan een kijkje naar onze vacatures zoals bijvoorbeeld Junior/Senior Data Scientist. Als je je daarnaast ook wilt bezig houden met de achterkant van een dashboard, dan is de HR dashboard vacature BI Developer echt iets voor jou. Wil je je meer verdiepen in de business vraag? Wellicht is dan de Analytics Translator de geschikte HR dashboard vacature voor jou! 

Hoe gebruiken we HR Dashboards voor onze klanten?

Om tot een goed dashboard te komen beginnen we zoals bij elke business case met onderzoek naar waar de klant behoefte aan heeft. Uitgaande van de bedrijfs- en HR strategie van de klant construeren we een strategiekaart. Dit kan op globaal niveau zijn of specifiek op een thema. Op globaal niveau wordt dit vaak een HR summary dashboard genoemd. Thema dashboards kunnen bijvoorbeeld specifiek informatie geven over de thema’s verzuim, learning, leadership of recruitment. Op basis van de strategiekaart selecteren we de bijbehorende KPI’s. In samenwerking met de klant selecteren we welke databronnen we gaan gebruiken en welke wellicht nog missen en in de toekomst pas kunnen worden toegevoegd. In overleg met de klant kiezen we vervolgens met welke technologie we het dashboard gaan bouwen. Als het dashboard eenmaal staat, kan het een iteratief proces blijven waarbij naar aanleiding van feedback van de gebruikers dashboards kunnen worden verbeterd en onderhouden. Ook bieden we training of andere begeleiding aan voor het gebruik van de dashboards voor klanten die daar behoefte aan hebben.  

Voor wat voor klanten werkt AnalitiQs?

Als AnalitiQs werken we voor de meest uiteenlopende klanten in allerlei soorten branches, van de voedingsmiddelenindustrie tot de detailhandel. Voor een groot voedingsmiddelenbedrijf hebben we bijvoorbeeld een uitgebreid interactief verzuim HR dashboard gemaakt in PowerBI. Een andere voorbeeld is een casus voor een internationale verzekeraar met duizenden werknemers, waarbij we ondersteuning hebben geboden bij het realiseren van een Global HR Leadership dashboard. Een extra uitdaging was hierbij de wens van de klant om geen data te delen op persoonsniveau. Het was hier erg leuk om te zien dat na een tijdje meer afdelingen het dashboard gingen gebruiken en nieuwe databronnen werden toegevoegd aan het dashboard. Voor een andere financiële dienstverlener hebben we vier losse thema dashboards over Salaris, Verzuim, Mobiliteit en Recruitment ontwikkeld. Hiermee hebben we rekening gehouden met tools die de klant al beschikbaar had om verdere kosten te reduceren. De klant had voor iedere werknemer Excel beschikbaar, vandaar dat er voor gekozen is deze thema dashboards in Excel te bouwen met behulp van Power Query en Power Pivot.  

Wat zijn de meest gebruikte technieken?

Voor het bouwen van een dashboard zijn er veel verschillende technologieën te gebruiken. Zoals eerder benoemd, baseren we onze keuze voor een techniek altijd op wat het beste past bij de klant, maar zijn er wel een aantal technologieën die we vaak gebruiken. Zo maken we veel gebruik de bekende interactieve datavisualisatiesoftware PowerBI. Voor een HR Dashboard maken we gebruik van de grote hoeveelheid beschikbare visualisaties zoals (trend)grafieken, staafdiagrammen en spreidingsdiagrammen. Over het algemeen, bestaat een HR dashboard vaak uit een overzichtspagina met daarop de algemene KPI’s, ook wel de HR Management Dashboard pagina genoemd, en daarachter pagina’s met thema KPI’s. Daarnaast hebben we ook uitgebreide ervaring met Tableau, MicroStrategy, Qlik, Spotfire en Excel. Bij de uiteindelijke keuze voor techniek houden we ook altijd rekening met ontwikkeling- en licentiekosten, functionaliteit en toekomstbestendigheid. Ook aan de achterkant van dashboard kunnen wij samenwerken met de klant aan het bouwen van een data platform. Hiervoor gebruiken we o.a. Data Factory, Data Lake en Databricks van Microsoft Azure.

Wil jij graag aan de slag voor een van onze HR dashboard vacatures? Bekijk en solliciteer dan direct op een van de hr dashboard vacatures via onderstaande link.

Zoek op deze website