eNPS Nederland

eNPS Nederland 2015: -9

Over de totale groep van Nederlandse werknemers komt de eNPS uit op -9. In 2014 was dit -11. Opvallend is dat in 2015 werknemers een meer uitgesproken mening lijken te hebben dan in 2014. In 2015 zijn meer werknemers promotors én meer criticasters dan in 2014.

Meer weten over eNPS Nederland?

In het volledige rapport vindt u informatie over de samenhang tussen eNPS en bevlogenheid, en tussen eNPS en loyaliteit. Zijn alle medewerkers gelijk? Ook in het rapport inzichten in de segmentatie van Nederlandse werknemers op basis van hun motivatie om te werken in het algemeen én de samenhang tussen eNPS en de cultuurfit van een medewerker met zijn organisatie! Wilt u dit rapport ontvangen, neem dan contact met ons op.

Uitleg eNPS

De eNPS wordt gebruikt om te meten in hoeverre medewerkers (vast en tijdelijk) hun werkgever zouden aanbevelen. De eNPS is gebaseerd op de Net Promoter Score (NPS) met een kleine wijziging in de aanbevelingsvraag. Bij de NPS is de vraag “hoe waarschijnlijk is het dat u producten of diensten van Bedrijf X zou aanraden aan familie, vrienden en collega’s?”. De vraag bij de eNPS is “hoe waarschijnlijk is het dat je jouw organisatie zou aanraden als werkgever?”. Op beide vragen antwoorden de deelnemers op een schaal van 0 tot en met 10. Op basis van het antwoord op de NPS worden de werknemers bestempeld als promotors (9 of 10), passieven (7 of 8) of criticasters (6 of lager). Om eNPS te berekenen trek je het percentage criticasters af van het percentage promotors. De eNPS druk je uit in een absoluut getal en varieert tussen de +100 en -100.

eNPS per leeftijdsklasse

Promoters helpen je organisatie groeien

Promotors zijn trouwe enthousiastelingen die blijven werken en het bedrijf aan anderen aanbevelen. Dit bevordert groei. Passieven zijn medewerkers die tevreden zijn, maar niet echt enthousiast zijn over hun organisatie. Ze zijn gevoelig voor concurrerende aanbiedingen.

Criticasters zijn ontevreden werknemers. Door negatieve mond-op-mond-reclame schaden ze het merk en belemmeren ze groei.

Handelsbranche scoort laag

De eNPS van de verschillende branches variëren tussen -22 (overige dienstverlening) en +11 (onderwijs). Industrie en nijverheid (van -19 naar +1)  en onderwijs (van -10 naar +11) hebben beduidend hogere scores in 2015 dan in 2014. Daarentegen is de eNPS van zowel de branches gezondheidszorg (-1 naar -11) als de overige dienstverlening (-8 naar -22) gezakt. Bovendien blijft de handelsbranche slecht scoren (van -20 naar -21).
Een branche waar de eNPS significant daalt is de gezondheidszorg. De toename van het aantal criticasters in deze branche komt waarschijnlijk door de veranderingen in de zorg. Vanaf 1 januari 2015 is de gemeente gedeeltelijk verantwoordelijk voor de zorg in plaats van het rijk. Dit ging veelal gepaard met grote bezuinigingen. Daarnaast is er veel negatief nieuws geweest over graaiende zorgmanagers.

eNPS per branche

Dit artikel is geschreven door

Irma Doze

Irma Doze

Zoek op deze website