People Analytics

Bedrijfsvoering en medewerkersbeleving optimaliseren met datagedreven besluiten.

People Analytics, ook wel HR Analytics genoemd, is een manier om de bedrijfsvoering en de werknemerservaring op basis van feiten te optimaliseren.

Het is uniek omdat er ten opzichte van een conventionele werkwijze meer gestructureerde vragen worden gesteld én omdat er middels hr data inzichten en aanbevelingen worden gegenereerd.

Door deze unieke aanpak helpt People Analytics om te kantelen van een generieke aanpak (schieten met hagel) naar een specifieke aanpak (met scherp schieten). Zodoende is het een vaardigheid die elke organisatie moet bezitten.

People Analytics transitie

AnalitiQs helpt organisaties met People Analytics Capability Building, het uitvoeren van People Analytics initiatieven (onderzoek, dashboards, analyses) en het trainen van mensen in People Analytics.

Vraag vrijblijvend meer informatie aan!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is People Analytics?

Met de term wordt erop gedoeld dat het vakgebied draait om analyses / data science / machine learning. Dit is echter niet persé het geval.

Het grotere doel is om op een gestructureerde wijze en met behulp van (HR) data relevante inzichten te verschaffen over mens- en organisatievraagstukken.

Foto: Ivo Vonk, Achmea

Om tot deze inzichten te komen worden verschillende methoden gebruikt, afhankelijk van de vraag en de context waarin de vraag gesteld wordt. Dit kan een (statistische) analyse zijn, maar ook een medewerkersonderzoek of een HR-dashboard.

Waarom People Analytics?

Uiteraard zijn we bij AnalitiQs overtuigd van de kracht van People Analytics. Om deze overtuiging te onderbouwen, maar ook om het waarde- en besparingspotentieel tastbaar te maken delen we graag de inzichten uit enkele onderzoeken.

  • Bedrijven die beslissingen nemen op basis van datagedreven inzichten presteren beter dan hun peers (Bain, 2013).
Foto: Bain Big Data Diagnostic Survey, bain.com
  • De belangrijkste kostenpost in Nederland zijn de loonkosten. Voor bedrijven in de productiesector bedragen de loonkosten 40 tot 57 procent van de totale kosten. In de dienstverlenende sector varieert dit percentage van 72 tot 86 procent (KPMG 2016). Door deze kosten op een gerichte manier te beïnvloeden, dus middels People Analytics, kunnen de kosten gecontroleerd worden en/of kan de output die tegenover deze kosten staat gemaximaliseerd worden.

Het resultaat van People Analytics

Organisaties die hun People besluiten maken op basis van datagedreven inzichten verbeteren hun prestaties. Dit kan zijn door kosten te verlagen, maar kan ook gerealiseerd worden door de medewerkersbeleving te verbeteren en daarmee de output te verhogen. Via deze link vind je een aantal inspirerende voorbeelden.

Wat AnalitiQs hierin kan betekenen

AnalitiQs helpt organisaties met Analytics Capability Building, het uitvoeren van Analytics initiatieven (onderzoek, dashboards, analyses) en het trainen van mensen hierin.

In het onderstaand ‘Gedetailleerd Dienstenoverzicht’ vind je een uiteenzetting van het aanbod van AnalitiQs.
Heb je vragen of wil je graag in gesprek over dit onderwerp binnen jouw organisatie? Neem dan contact op!

Gedetailleerd Dienstenoverzicht

HR Analyses

Talent review
Beloning
Engagement
Inhuur
Kosten
Learning & Development
Management Development

Medewerkersegmentatie
Organisational Netwerk
Performance
HR Process Mining
Productiviteit
Recruitment

Reorganisatie/Herstructurering
Succession Management

Medewerkersonderzoeken

Arbeidsmarkt
Arbeidsmarktpanel
Arbeidsvoorwaarden Optimalisatie
Diversiteit
Gezondheid
Leiderschap
Medewerker Community/Panel
Persoonlijke Ontwikkeling
Retentie
Rolduidelijkheid

Sentiment
Strategic Alignment
Team Feedback
Thuiswerken
Vitaliteit
Werkbeleving
Werkdruk
Werkgeluk
Werksfeer
Werkstress

HR Transformatie

HR Analytics Strategie
HR Analytics Product Owner
HR Analytics Outsourcing
HR Academy

HR Dashboards

Zoek op deze website