Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Het in kaart brengen van de mate waarin medewerkers tevreden zijn op het werk én met het werk.

Medewerkerstevredenheidsonderzoek, ofwel MTO, is de moeder van alle medewerkersonderzoeken. Waarom? Tevreden medewerkers zijn onder andere productiever, verzuimen minder, presteren beter, vertrekken minder snel, zorgen voor een hogere klanttevredenheid en zorgen voor meer omzet. Logisch dus dat organisaties willen weten in welke mate hun medewerkers tevreden zijn én hoe zij medewerkerstevredenheid kunnen verhogen.

Tegelijkertijd is er veel chagrijn over het Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Het kost HR veel tijd om het te faciliteren. Het kost medewerkers veel tijd om in te vullen. Het kost managers veel tijd om alle resultaten te bestuderen. En als klap op de vuurpijl verandert er te vaak te weinig.

Moet het Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) dan maar overboord? Nee. De impact van  medewerkerstevredenheid op bedrijfsresultaten is daarvoor te belangrijk. Moet het dan anders? Ja.

AnalitiQs helpt organisaties om slim Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) uit te voeren en om middels data analyse de juiste knoppen te vinden om aan te draaien.

Meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is Medewerkerstevredenheidsonderzoek?

In de kern draait Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) om het in kaart brengen van de mate waarin medewerkers tevreden zijn op het werk én met het werk. Dit is te meten met een survey van enkele vragen.

Waarom is het gemiddelde Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) dan zo lang?! Daar zijn grofweg twee redenen voor:

  • Ten eerste is medewerkerstevredenheid niet allesverklarend. Naast medewerkerstevredenheid is er nog medewerkersbetrokkenheid en medewerkersbevlogenheid. Bevlogen medewerkers hebben passie voor het werk dat zij doen. Denk aan de bevlogen docent. Betrokken medewerkers hebben een sterke band met de organisatie waar ze werken. Zij voelen een band met het merk of de ‘purpose’ van de organisatie. Omdat tevredenheid, betrokkenheid en bevlogenheid alle drie nét iets anders meten worden ze vaak alle drie uitgevraagd. Hierdoor stijgt dus het aantal vragen.
  • Ten tweede willen organisaties ook graag weten welke factoren de medewerkerstevredenheid, betrokkenheid en bevlogenheid beïnvloeden. Omdat dit nogal wat factoren kan betreffen – denk aan o.a. vitaliteit, inclusiviteit, faciliteiten, leiderschap – worden hier vaak ook vragen over gesteld en wordt het Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) enorm lang.

In de praktijk is het gemiddelde Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) dan ook gemuteerd tot een vragenlijst van pakweg 50 vragen die eens per jaar, of eens per twee jaar, wordt uitgevoerd.

Waarom Medewerkerstevredenheidsonderzoek?

Is een infrequent onderzoek van 50 vragen nog van deze tijd? Nee. Is het dan tijd om te stoppen met het Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)? Nee.

De impact van medewerkerstevredenheid op bedrijfsresultaten is daarvoor te belangrijk! Zie weergave hieronder.

Medewerkerstevredenheid beïnvloedt namelijk direct en indirect de bedrijfsresultaten. Net als dat Finance de omzet, kosten en winst nauwlettend volgt en Marketing klanttevredenheid, is het dus belangrijk dat HR één van de belangrijkste mens-indicatoren nauwgezet volgt (en beïnvloedt).

medewerkerstevredenheidsonderzoek



Stappenplan Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) kan anders en moet anders! Hieronder staan alvast zes ideeën die AnalitiQs hierbij heeft.

  1. Bedenk goed wie de vragenlijst in gaat vullen en pas de vragenlijst daarop aan. De meeste vragenlijsten zijn gericht op hoogopgeleid kantoorpersoneel en zijn lastig en/of irrelevant voor lager opgeleide productiemedewerkers.
  2. Vraag in een Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) alleen zaken uit die (1) opgevolgd worden met beleid en/of acties en (2) ook daadwerkelijk de medewerkerstevredenheid beïnvloeden. Met een kritische blik en enige statistische analyse kan de vragenlijst drastisch ingekort worden.
  3. Gebruik technieken die in de marketing al jaar en dag zijn ingeburgerd. Denk bijvoorbeeld aan steekproeven of korte check-ins die eens in de zoveel tijd plaatsvinden (pulse surveys). Hiermee wordt de belasting voor de organisatie lager en kan er gedurende het jaar een vinger aan de pols worden gehouden.
  4. Vraag bij sleutelvragen om een toelichting. Uit open antwoorden valt veel verdieping te halen die onmisbaar is bij het maken van actieplannen en beleid.
  5. Zorg dat de organisatie de resultaten real-time beschikbaar heeft in een online, interactief en gevisualiseerd dashboard, zodat de tijd tussen onderzoek en actie zo kort mogelijk is en het momentum om door te pakken behouden blijft.
  6. Beweeg van controle naar vertrouwen. In plaats van op actieplannen te sturen, stuur je op medewerkerstevredenheid scores. Dus laat het ‘hoe’ aan de lijn. Bied hulp aan teams die erom vragen, of waar en wanneer medewerkerstevredenheid uit de pas loopt.

Door slim Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) te doen lukt het wél om medewerkerstevredenheid te verhogen, zonder dat het buitensporige inspanningen vraagt.

Hoe verhoog je Medewerkerstevredenheid?

Slim Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) doen, zoals hierboven beschreven, is een manier om medewerkerstevredenheid te verhogen. Daarnaast is medewerkerstevredenheid ook een thema dat HR deels kan beïnvloeden via HR beleid en de juiste facilitering van medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan een goede onboarding, begeleiding bij verzuim of een goede vervoersregeling.

Maar medewerkerstevredenheid kan het beste verhoogd worden als de lijn het belang van medewerkerstevredenheid omarmd en er, samen met de medewerkers en HR, écht mee aan de slag gaat. Veelal start een dergelijke beweging aan de top met het tonen van het juiste voorbeeldgedrag (en eventueel het opleggen van targets) en zakt dit geleidelijk door naar de lagere management niveaus. Het sturen op medewerkerstevredenheid is uiteindelijk verankerd in het bedrijfs-dna. Geduld is hierbij belangrijk, maar als het lukt dan zijn de opbrengsten ook aanzienlijk.

Is jouw organisatie er klaar voor om de medewerkerstevredenheid serieus te gaan verhogen? We gaan graag met je in gesprek.

Gerelateerde content

Datagedreven HR Beleid

Datagedreven besluitvorming door inzichtelijke HR Dashboards

Voor beantwoording van HR- en organisatievraagstukken wordt er met behulp van AnalitiQs de slag naar…

Read more

Gedetailleerd Dienstenoverzicht

HR Analyses

Talent review
Beloning
Engagement
Inhuur
Kosten
Learning & Development
Management Development

Medewerkersegmentatie
Organisational Netwerk
Performance
HR Process Mining
Productiviteit
Recruitment

Reorganisatie/Herstructurering
Succession Management

Medewerkersonderzoeken

Arbeidsmarkt
Arbeidsmarktpanel
Arbeidsvoorwaarden Optimalisatie
Diversiteit
Gezondheid
Leiderschap
Medewerker Community/Panel
Persoonlijke Ontwikkeling
Retentie
Rolduidelijkheid

Sentiment
Strategic Alignment
Team Feedback
Thuiswerken
Vitaliteit
Werkbeleving
Werkdruk
Werkgeluk
Werksfeer
Werkstress

HR Transformatie

HR Analytics Strategie
HR Analytics Product Owner
HR Analytics Outsourcing
HR Academy

HR Dashboards

Interesse? Maak een afspraak!

Irma Doze

Irma Doze

Zoek op deze website