HR Dashboard

Eén omgeving met alle benodigde HR inzichten via slechts enkele klikken.

Stel je eens voor: een auto besturen zonder dashboard. De kans is groot dat het enige boetes oplevert en dat er bij een laag oliepeil wordt doorgereden tot er rook uit de motorkap komt. Niet ideaal dus! Stel je nu eens voor: een HR functie en de medewerkers besturen zonder dashboard. Het gebeurt in menig organisatie, maar wenselijk is het volgens ons niet. De oplossing; het inzetten van HR Dashboards!

Wat is een HR Dashboard?

Een Human Resource Dashboard is, in lijn met het dashboard van een auto, een visuele weergave van de belangrijkste informatie. Hierbij is informatie bij voorkeur geconsolideerd op 1 scherm zodat de gebruiker in één oogopslag kan zien hoe de zaken ervoor staan en of er bijsturing gewenst is. De termen HR Dashboard, en HR rapportage worden vaak door elkaar gebruikt. Officieel zijn er echter een aantal verschillen tussen deze twee.

HR Dashboard

  • Een HR Dashboard is beknopt, want richt zich alleen op stuurgetallen (veelal aangeduid als key performance indicatoren of KPI’s).
  • Een goed HR Dashboard is eenvoudig te lezen.
  • Bij voorkeur wordt in een HR Dashboard helder gemaakt wat de streefwaarde is en of deze is behaald.

HR Rapport

  • Een HR Rapport richt zich naast KPI’s ook op andere meetwaarden (veelal aangeduid als metrics).
  • Een HR rapportage is uitgebreid en iets complexer.
  • Een HR rapport kan meer beschrijvend van aard blijven.
Bekijk ons demo dashboard!

Ook behoefte aan een HR Dashboard?
Neem vrijblijvend contact met ons op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Voor wie is een HR Dashboard

Als we het strikte onderscheid tussen HR Dashboard en HR Rapportage los laten zijn er een aantal gebruikersgroepen van HR inzichten te onderscheiden.

De lijn en HR Business Partners

Een HR Dashboard voor de KPI’s waar de lijn i.s.m. HR verantwoordelijkheid voor draagt. Dit zijn er veelal niet meer dan 5. Voorbeelden hiervan zijn het verzuim- en verlooppercentage en de eNPS score. Eventueel wordt het HR Dashboard periodiek aangevuld met een ondersteunende analyse door een HR analist waarin wordt aangegeven wat mogelijke oorzaken zijn en welke acties er nodig zijn om bij te sturen.

De HR Directeur en het HR Management Team

In het HR Management Dashboard komen de KPI’s terug die door de HR Directie zijn vastgesteld. Dit zijn de KPI’s waar met de lijn aan wordt gewerkt plus een aantal anderen. Denk bijvoorbeeld aan een streefwaarde man/vrouw, of de bench strength aangaande successieplanning. Ook hier voorziet een HR analist periodiek nadere toelichting bij het dashboard.

HR Beleid / Center of Excellence

HR Beleidsmedewerkers hebben vaak één of meerdere thema’s in portefeuille. Denk aan Duurzame Inzetbaarheid, Interne Mobiliteit, Diversiteit & Inclusie, Beloning, etc. Op ieder thema zijn KPI’s te bepalen en ook zou er dus op ieder thema een HR Thema Dashboard beschikbaar moeten zijn voor de thema eigenaar/ het MT lid dat het onderwerp in portefeuille heeft. Omdat beleidsmedewerkers veelal diep in de materie zitten wordt het HR Thema Dashboard aangevuld met HR Rapportages waarin meer HR Metrics terugkomen. Daarom wordt dit weleens een HR Metrics Dashboard genoemd, maar laat in het bijzin van een purist de term HR Metrics Dashboard niet horen. Soms is het in deze operationele HR Rapportages ook mogelijk om tot persoonsniveau af te dalen.

HR Intern

Naast toegang tot de voor hen relevante HR Dashboards zijn HR medewerkers ook regelmatig op zoek naar operationele HR Rapportages, ofwel ‘lijstjes’. Wie is wanneer in dienst getreden? Wat verdienen de medewerkers in team X? Idealiter bestaat er een standaard set aan lijstjes en/of kunnen HR medewerkers zelf een operationele HR Rapportage bij elkaar klikken.

HR Analist

De HR Analist heeft typisch gezien toegang tot alle HR Dashboard en HR Rapportages, van het HR Management Dashboard tot de Operationele HR Rapportages. Tevens is de HR analist in staat om nieuwe HR Dasboards en HR Rapportages te bouwen. Op deze manier kan de HR Analist de collega’s maximaal ondersteunen met inzichten.

Welke HR Metrics zijn mogelijk in een HR Dashboard

HR Metrics / kengetallen geven inzicht in de kenmerken en de hoedanigheid van het personeelsbestand en personeelsmanagement. Wanneer ze periodiek worden verzameld en uitgeserveerd kunnen ze ontwikkelingen, afwijkingen en aanwijzingen van ‘uitdagingen’ zichtbaar maken.

Aan het uitvoeren van een strategie, project of proces zitten veelal drie aspecten: kwantiteit, kwaliteit en opbrengsten. Bijvoorbeeld ‘hoeveel mensen bezitten competentie X’, ‘wat is het niveau waarop medewerkers de competentie machtig zijn’, ‘stijging van de klanttevredenheid a.g.v. competentie X’. Bij het vaststellen van de gewenste meetwaarden is het handig om dit in het hoofd te houden en/of te gebruiken als checklist.

Er zijn honderden HR kengetallen. Het is daarom belangrijk om kritisch te zijn in de selectie van kengetallen. Bij te veel kengetallen wordt door de bomen het bos niet meer gezien. Idealiter worden HR Metrics geselecteerd die aansluiten bij de bedrijfs- en HR doelstellingen. Een handig hulpmiddel hierbij is de HR-strategiekaart of de issue tree.

Een andere tip is om kengetallen zoveel mogelijk actiegericht te maken. Dit kan door ze zoveel mogelijk voorspellend te maken. Een tweetal voorbeelden hiervan: het ‘toekomstige aantal vacatures’ of het ‘% medewerkers op kritische functies dat het komende jaar met pensioen gaat’.

Werkwijze AnalitiQs voor een HR Dashboard

Als AnalitiQs gevraagd wordt om samen met een klant aan een HR Dashboard te werken gaan we het liefst gestructureerd te werk.

Strategiekaart

Voor een algemeen HR Dashboard beginnen we met het opstellen van een strategiekaart op basis van de bedrijfs- en HR strategie. Voor een specifiek thema dashboard gebruiken we de HR- en HR thema strategie om tot een strategiekaart te komen.

Metrics en KPI’s

Zodra helder is hoe HR de bedrijfsstrategie ondersteunt en welke thema’s binnen HR van belang zijn worden per HR thema metrics bepaald. Vervolgens wordt een selectie van de metrics aangemerkt als Algemene HR KPI en/of HR Thema KPI. De algemene KPI’s zullen terugkomen op de HR Management Dashboard pagina. De thema KPI’s in de verschillende HR Beleid/CoE dashboard pagina’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verzuim dashboard, inclusiviteitsdashboard, diversiteitsdashboard, opleidingsdashboard, wervingsdashboard, voice of the employee dashboard en een vitaliteitsdashboard.

Vanuit de HR Dashboards kan worden doorgeklikt naar de HR Metrics die het niet tot KPI hebben geschopt en daarmee daalt de gebruiker dus ook af van een dashboard naar een rapportage.

Technologie

Zodra de ‘kruin van de boom’ is uitgedacht met bovenin de kruin algemene HR KPI’s, in het midden van de kruin HR Thema KPI’s. Gaan we aan de slag met het uitdenken van de ‘stam’ en de ‘wortels’.

De stam staat synoniem voor de technologie. Wordt het HR Dashboard bijvoorbeeld bij de klant of AnalitiQs gehost en met welke applicaties wordt het HR Dashboard gebouwd. AnalitiQs is technologie agnostisch, dus we bepalen in overleg met de klantorganisatie de technologie die het beste bij de klant en haar context past en we hebben geen commerciële relaties met software partijen.

Data

De wortels staan synoniem voor de data die benodigd is om het dashboard te bouwen. Hierbij kan het duidelijk worden dat er een gat zit tussen gewenste KPIs en benodigde data.

Bouwen

Op het moment dat de boom van kruin tot wortels is uitgedacht kan het bouwen beginnen. We werken het liefst Agile. Dat betekent dat we een backlog maken van alle zaken die er moeten gebeuren en de backlog in sprints afwerken. Hierbij streven we ernaar om zo snel mogelijk een Minimal Viable Product neer te zetten, zodat de klant heel snel iets concreets heeft waarop geschoten kan worden. De klantfeedback wordt vervolgens geprioriteerd en meegenomen in opvolgende sprints totdat het volledige HR Dashboard naar tevredenheid is opgeleverd.

Onderhouden

Indien gewenst kan AnalitiQs ook het beheer en onderhoud van het HR Dashboard uitvoeren of interne mensen aan de klantzijde trainen om deze taken uit te voeren.

AnalitiQs heeft voor ons HR Dashboards ontwikkeld. We zijn zeer tevreden over het meedenken, de begeleiding in het proces en de uitrol van de dashboards. We hebben gekregen wat we wensten.

Data expert
Financiële dienstverlener

Gerelateerde content

Case-Global-HR-Dashboard

Een gemeenschappelijke set aan data omzetten in een HR Dashboard

Lees in deze casus hoe AnalitiQs een HR-Dashboard heeft gecreëerd, hierbij de wens vanuit de…

Read more
case-datavisualisatie

Betere inzichten met interactieve HR Dashboards

AnalitiQs heeft voor de opdrachtgever 4 interactieve HR Dashboards gebouwd, met elk een eigen thema.…

Read more
Datamanagement-Financiele-dienstverlener

Data processen juist inzetten en er effectief gebruik van maken

In deze case lees je hoe AnalitiQs de klant heeft geholpen om data processen juist…

Read more

Voorbeeld HR Dashboard

AnalitiQs is onafhankelijk van software partijen. Wij werken in de applicatie die het beste bij de klant past. Door onze jarenlange ervaring in HR Analytics dashboards zijn we goed thuis in visualisatie applicaties als PowerBI, Qlik, MicroStrategy en Tableau.

Ter inspiratie vind je hieronder een HR demo dashboard dat we in PowerBI hebben gemaakt.

Interesse? Maak een afspraak!

Gido van Puijenbroek

Gedetailleerd Dienstenoverzicht

HR Analyses

Talent review
Beloning
Engagement
Inhuur
Kosten
Learning & Development
Management Development

Medewerkersegmentatie
Organisational Netwerk
Performance
HR Process Mining
Productiviteit
Recruitment

Reorganisatie/Herstructurering
Succession Management

Medewerkersonderzoeken

Arbeidsmarkt
Arbeidsmarktpanel
Arbeidsvoorwaarden Optimalisatie
Diversiteit
Gezondheid
Leiderschap
Medewerker Community/Panel
Persoonlijke Ontwikkeling
Retentie
Rolduidelijkheid

Sentiment
Strategic Alignment
Team Feedback
Thuiswerken
Vitaliteit
Werkbeleving
Werkdruk
Werkgeluk
Werksfeer
Werkstress

HR Transformatie

HR Analytics Strategie
HR Analytics Product Owner
HR Analytics Outsourcing
HR Academy

HR Dashboards

Zoek op deze website