Interview Stan van Loon – junior Data Scientist

Welkom bij AnalitiQs, ik ben benieuwd wie jij bent. Vertel eens even over jezelf.

Ik ben Stan, ik ben 24 jaar. Ik woon op dit moment nog bij mijn ouders, maar ik ga hopelijk deze maand over naar mijn appartement in Mijdrecht. Ik heb expres een wat grotere gekozen, zodat er genoeg ruimte is voor een vriendin erbij 😉 Het is wel een hele omslag, in plaats van studeren en bij mijn ouders wonen is het binnen twee maanden uit huis en een baan. Maar ik heb er heel veel zin in!

Ik heb toegepaste wiskunde gestudeerd bij de HvA. Ik was 21 toen ik daarmee klaar was en voor mijn gevoel nog te jong om al 40 uur per week te werken. Dus toen ben ik een master Business Analytics gaan doen aan de VU en die heb ik twee maanden geleden afgerond.

Waarom heb je ervoor gekozen om die richting op te gaan?

Nou, ik wist helemaal niet wat ik wilde, maar was altijd wel goed in rekenen en wiskunde. Ik vond het leuk omdat ik er goed in was, maar niet voor de stof zelf. En toen heb ik een keer een lesje toegepaste wiskunde gevolgd aan InHolland en was ik eigenlijk verkocht, dus ben ik diezelfde studie bij de HvA gaan doen.

In het derde jaar kwam ik er pas achter van, oh ja, maar dit vind ik wel echt cool en dit is wel iets wat ik wil gaan doen. Dus zodoende ben ik ook gewoon gewoon door blijven studeren. En nu lekker de werkvloer op!

En, hoe kom je er dan bij om bij AnalitiQs te solliciteren of heb je eerst nog ergens anders gewerkt?

Ik ben tijdens mijn studie gaan werken bij UMBRiO, een IT-detacheerder in Maarssen, met de insteek om daar iets met data science te gaan doen. Helaas ging de ontwikkeling bij dat bedrijf wat langzamer dan ik gehoopt had, dus toen ben ik na mijn studie toch verder gaan zoeken. Toen bleek dat de hoofd recruiter bij mijn stagebedrijf Nele kent en zij zeiden: ‘Nou, bij AnalitiQs zoeken ze volgens mij nog wel mensen zoals jij’. Dus toen ben ik via Nele in contact gekomen met Gido en zo is dat balletje gaan rollen.

Toevallig zeg, en dan zitten we nu hier! Wat is jouw rol nu binnen AnalitiQs?

Ik ben junior Data Scientist en de eerste projecten waar ik aan ga werken zijn een equal pay analyse voor een gemeente en voor No Ties werk ik mee aan een marktonderzoek voor een grote supermarkt. Ook willen we de equal pay analyse misschien overzetten van R naar Python, dus daar ben ik me in aan het verdiepen. De syntax van Python is gewoon veel makkelijker en als we echt met machine learning en modellen bezig gaan dan is Python, zeker de nieuwste versie, ook de meest logische keuze. Verder ben ik bezig met een equal pay training en een cursus Power BI.

Dan zit je er gelijk lekker in! En welke welke skills of kennis neem jij mee vanuit je opleiding?

Ik denk dat ik veel kennis over de werking van algoritmes mee kan nemen, dus niet alleen maar data invoeren en er komt een voorspelling uit, maar ook echt een dieper begrijpen van hoe het werkt en hoe de resultaten geïnterpreteerd mogen en misschien zelfs moeten worden.

Daarnaast ben ik ook heel erg statistisch onderbouwd. Op het HBO heb ik vooral met statistiek gewerkt, met name met R, en in de master was het vooral veel machine learning en Python. Dus ik denk dat ik al die skills wel kan gebruiken en daarmee ook waarde kan toevoegen bij AnalitiQs.

Wat zijn zelf jouw ambities?

In eerste instantie om binnen AnalitiQs zo snel mogelijk door te groeien naar medior en senior en dan te ontdekken of ik het leuk vind om een meer leidende rol op te pakken. Dus een soort overkoepelende functie waarin ik niet alleen mensen aanstuur, maar ook de benodigde kennis heb om bij hele specifieke vraagstukken ingeschakeld te kunnen worden. De afwisseling en de grote verantwoordelijkheid spreken me daarin wel aan.

Maar de eerste paar jaar is het vooral gewoon zoveel mogelijk leren en tot op de puntjes uitzoeken hoe alles werkt. Daar krijg ik heel veel energie van. Elke dag is een leuke dag omdat ik heel veel dingen mag en kan leren, dus ik hoop dat dat nog heel veel jaren aanhoudt.  

Leuk om te horen 😊 En wat doe je verder nog buiten werk?

Ik ben de afgelopen tijd vooral veel bezig geweest met klussen. Maar dat is nu bijna klaar gelukkig, op wat kleine dingen na.

Mijn uitlaatklep is sporten. Ik deed basketbal en tennis, maar tijdens de lockdowns ging dat niet meer en ben ik begonnen met hardlopen. En toen dacht ik, nou mijn lichaam is ook wel gemaakt voor duursport en ik wil niet op mijn 50e of 60e denken had ik maar ooit een marathon gelopen, dus heb ik me ingeschreven voor de Amsterdam Marathon. Na een half jaar trainen heb ik hem in 3 uur 48 uitgelopen, dus dat kan ik weer afstrepen van mijn bucketlist!

Na nog een businessloop ben ik wel klaar met hardlopen, ik ga liever naar de sportschool. Mijn nieuwe doel is om voor januari 2024 12 kilo aan te komen, in spieren dan hè. Wie weet dat ik iets met powerlifting ga doen. En als ik teveel aankom, kan ik altijd nog gaan sumoworstelen 😉 Als ik een dag niet gesport heb, zit ik gewoon niet lekker in mijn vel.

Ook bij AnalitiQs werken? Check de laatste vacatures!

Zoek op deze website