Interview Thomas Ardern-Mulhern, junior Data Scientist

Hi Thomas, kan je me iets over jezelf vertellen?

Iets over mezelf… Ik hield van mensen voordat ik van getallen hield, dus ik deed mijn bachelor in de psychologie. Het menselijk gedrag interesseert me in de manier waarop we denken en de manier waarop we met elkaar omgaan. Ik heb echt genoten van mijn bachelor, maar ik had aanvankelijk een hekel aan de statistische kant. Tegen het einde werd dit echter mijn favoriete onderdeel; nadat het klikte, besefte ik dat het echt cool is om het proces te kunnen begrijpen waardoor we tot onze conclusies in de psychologie (en wetenschap in het algemeen) komen en het opende een heel nieuw perspectief voor mij. 

Mijn vriendin, die in Nederland woont, keek naar verschillende masteropleidingen aan de UVA en vond een premaster in Behavioural Data Science. Dit wekte mijn interesse omdat ik meer met statistiek wilde doen. Dus verhuisde ik naar Amsterdam. De eerste keer in een vreemd land was echter zwaar, op mezelf wonen in een kleine kamer waar de temperatuur nooit boven de 13 graden kwam. Het was waanzin, uiteindelijk ben ik dan ook overgestapt naar mijn masters in Methodologie en Statistiek en Psychologie aan de Universiteit Leiden en ben daarheen verhuisd.

Hoe beviel je master?

Mijn master was erg leuk. Eén van de eerste vakken die ik deed was statistische consultancy waarin ik een masterstudent van het LUMC leerde kennen. Ze had geanonimiseerde gegevens over wervelschijfdegeneratie bij patiënten en ze wilde zien of één van deze factoren nuttig zou zijn om te voorspellen of iemand op latere leeftijd ernstige neurodegeneratie zou ontwikkelen. Als statisticus wist ik niets van geneeskunde en zij wist als geneeskundestudent heel weinig van statistiek. Door samen te werken hebben we echter de data kunnen duiden en zijn we tot redelijke conclusies gekomen, gezien de beschikbare gegevens. Ik heb veel geleerd over een gebied dat ik anders nooit zou hebben verkend en toen ik afstudeerde, bleef die ervaring me bij toen ik ging solliciteren. Door mijn zoektocht naar een baan raadde iemand me aan om met Gido te praten bij AnalitiQs, dus dat deed ik.

Toen ik erachter kwam wat AnalitiQs doet op het gebied van people analytics, dacht ik:  ‘Wat een geluk, dat klinkt als statistiek met een soort psychologische twist. Dat past heel goed bij iemand als ik’. Dus ging ik van de ene op de andere dag van het werken als parttime barista naar een junior data scientist. Een groot verschil, maar met dezelfde principes: ik moet een product produceren dat de klant bevalt.

Dus hoe vindt je het hier tot nu toe, wat doe je?

Ik geniet van mijn werk als junior Data Scientist omdat ik veel leer en werk met tools zoals PowerBI en daarnaast is het een geweldige uitlaatklep om mijn Python-vaardigheden aan te scherpen. Ook beantwoord ik vragen van mensen als het gaat om zaken als SPSS en werk ik aan het verbeteren van een deel van de Engelse documentatie.

Wat betreft projecten assisteer ik bij equal pay analyses en intern maak ik bijvoorbeeld dashboards van onze eNPS resultaten. Ook ga ik meewerken op de HR Academy door Excel trainingen te geven als onderdeel van de 3-daagse Excel voor HR-Analytics cursus.

Ik heb het tot nu toe naar mijn zin, ook al is het soms vermoeiend omdat ik nog steeds aan het leren ben. Ik merk dat de beste manier waarop ik persoonlijk dingen leer, is om het toe te passen.  Sommige dingen doe je goed en sommige dingen doe je fout en je leert van de feedback; en dan tweaken, tweaken, tweaken. Iedereen is super behulpzaam geweest, iedereen werkt samen en dat vind ik erg leuk.

Wat denk je mee te kunnen nemen naar AnalitiQs en wat zijn je ambities?

Ik ben erg mensgericht en kijk naar de onderliggende psychologie van dingen. Ik hoop dat ik dat perspectief in de toekomst op klanten kan overbrengen. Wat mij betreft gaat het niet alleen om de technische aspecten, onze diensten zijn breder dan dat.

Qua ambities denk ik niet echt voorbij de komende 7 maanden, misschien moet je me nog eens interviewen nadat ik een aantal projecten heb afgerond. Voor nu heeft het consultancy-aspect van het werk een bepaalde aantrekkingskracht, het samenwerken aan projecten, samen met een groep iets oplossen. Ik denk dat ik gedij bij dat soort sociale interactie en dat is ook de energie die ik mee wil nemen.

Ik denk dat dat de psycholoog in jou is. En hoe zit het met je privéleven? Wat vind je leuk om te doen?

Zoals je je misschien kunt voorstellen, hou ik van sociale dingen. Ik speel Dungeons and Dragons met een paar maatjes. Ik ben de verteller, de man met alle extra stemmen. Hiermee kan ik even ontsnappen naar een andere wereld. Daarnaast lees en ontspan ik. De ouders van mijn vriendin wonen in Groningen, we gaan er vaak in het weekend naartoe en wandelen met hen en de hond op het platteland.

Tot slot, is er nog iets dat we over je moeten weten waar we het nog niet over hebben gehad?

Nee, ik heb geen strafblad of iets dergelijks😉 Maar ik kan je wel vertellen dat ik nog nooit gesjoeld heb. Het is hier blijkbaar een ding op vrijdag. Dus deze week, als de sjoelbak tevoorschijn komt, ga ik ervoor!

Over het algemeen ben ik vrij nieuw in alles, ik ben groen in vele opzichten. Als ik naar iedereen hier kijk, moet ik zeker nog veel leren, maar ik plaats mezelf graag in moeilijke situaties die me uitdagen en AnalitiQs is een uitdaging waar ik nu al veel profijt van heb.  

Ook bij AnaltiQs werken? Check de laatste vacatures!

Zoek op deze website