Vooruitblik Nationaal
HR-Analytics Congres

Van rapporteren naar datagedreven HR

Op donderdag 17 mei vindt in Bunnik de derde editie van het Nationaal HR-analytics Congres plaats, georganiseerd door AnalitiQs en HR Academy. AnalitiQs opent het congres met, onder andere, de resultaten van het HR-analytics onderzoek. Tijdens deze dag zullen ook enkele relaties hun praktijkervaringen delen en zijn er interessante workshops te volgen. Een mooie kans om nieuwe kennis op te doen en je netwerk te verbreden. Samen met de dagvoorzitter blikken we vooruit op deze bijzondere dag!

Kennis delen

Irma Doze, mede-eigenaar van AnalitiQs, is dit jaar opnieuw dagvoorzitter en verantwoordelijk voor de inhoud van het congres. “Ik mocht tijdens de voorbereiding natuurlijk al een kijkje in de keuken nemen. Er is weer een mooi programma neergezet waar ik trots op ben. Ik geloof sterk in het delen van ervaringen en dat is de rode draad in het congresprogramma. Inhoudelijk en leerzaam.”

AnalitiQs en HR Academy werken al langere tijd samen. Irma is ook verbonden als trainer aan de HR Academy. Daarnaast heeft ze samen met Toine Al het boek ‘HR-analytics: Waarde creëren met datagedreven HR-beleid’ geschreven. Tijdens het congres wordt de tweede, volledig herziene druk van het boek gepresenteerd.

HR-analytics

Inmiddels zijn veel organisaties gestart met HR-analytics, maar vaak blijft het nog bij data verzamelen. Waar staan we nu met HR-analytics binnen Nederland? Irma Doze: “Ik kan nog niet zeggen dat we de kinderschoenen zijn ontgroeid, maar ik zie ieder jaar vooruitgang. Je merkt wel dat de hype inmiddels voorbij is en dat HR-analytics echt een vaste plek begint te krijgen binnen het HRM domein.”

HR heeft nog steeds moeite om haar rol goed te pakken met betrekking tot het inzetten van analytics. Waar ligt dit aan? “HR zou meer de samenwerking moeten opzoeken met andere afdelingen die zich bezighouden met analytics. En er is een gebrek aan kennis onder HR business partners. Wat ik ook vaak zie, is dat er weliswaar interessante analyses worden uitgevoerd maar dat er geen besluiten en/of acties worden genomen op basis van deze analyses. Het is belangrijk om telkens de brug te slaan tussen analyse en besluiten/acties.”

Een ander veelgehoord struikelblok is een gebrek aan vragen vanuit de business. HR-analytics heeft alleen kans van slagen mits er voldoende draagvlak binnen de organisatie is. “Zoek een lijnmanager die ‘data minded’ is en die prangende keuzes te maken heeft op het gebied van medewerkers. Investeer eigen tijd en budget en werk zo samen een analyse uit. Profileer HR-analytics hiermee binnen de organisatie. Dit soort ‘interne marketing’ zorgt voor meer draagvlak binnen organisaties.”

Congresprogramma

Op het congres kunnen bezoekers hun eigen dagprogramma samenstellen. Naast de keynotes aan het begin en het eind van het programma kun je kiezen uit 8 aansprekende praktijkcases, 4 interessante colleges en 4 interactieve workshops. Naast haar rol als dagvoorzitter geeft Irma ook het college ‘Handige tools om HR Metrics & Analytics te ondersteunen’ en de workshop ‘De juiste grafiek voor je boodschap’.

“Het congres is interessant voor HR-professionals die net starten met analytics, maar ook voor gevorderden. Persoonlijk vind ik het fantastisch om ieders verhalen te horen en ik hoop dat bezoekers ook geïnspireerd raken door deze verhalen. Het zou mooi zijn wanneer deze dag bijdraagt aan ieders bewustwording, zodat we met elkaar HR-analytics tot een hoger niveau kunnen brengen. Niet alleen maar praten, maar vooral ook doen.”

Dit artikel is geschreven door

Gido van Puijenbroek

Zoek op deze website