Werken bij AnalitiQs volgens data scientists Kevin O’Driscoll en Billy Griep

Werken bij AnalitiQs, hoe is dat nou echt? Dat kun je natuurlijk het beste vragen aan iemand die er werkt. Deze keer zijn dat Kevin O’Driscoll en Billy Griep, beiden data scientists bij AnalitiQs.

Hoi Billy en Kevin, willen jullie jezelf voorstellen?

Kevin O’Drisoll

‘Natuurlijk! Ik ben Billy en ik werk nu ongeveer twee jaar bij AnalitiQs. Ik heb Economics and Business Economics gestudeerd en een master Data Science gevolgd. Ik werk als data engineer en ontwikkel BI dashboards. En jij, Kevin?’

‘Hoi, ik ben Kevin. Mijn weg naar werken bij AnalitiQs was iets minder logisch. Ik ben Iers-Amerikaans en was wiskundeleraar op een middelbare school. Ik kwam naar Nederland om een master in Data Science te volgen, boven op mijn bachelor wiskunde. Na mijn afstuderen ben ik gaan werken bij AnalitiQs.’

‘Ik ben ook data scientist, maar doe analyses, data science, tests en BI dashboards. Ik heb op verschillende plaatsen ter wereld gewerkt, zoals Dubai en Noorwegen. En omdat ik in het onderwijs werkte, raakte ik geïnteresseerd in data over studenten. Daarom vind ik het leuk dat ik nu in het HR-veld werk.’

Wat vind je leuk aan werken bij AnalitiQs?

Billy Griep
Billy Griep

Kevin: ‘Ik heb bij zowel grote als kleine bedrijven gewerkt. Wat ik geweldig vind aan AnalitiQs, is dat het een relatief kleine en erg persoonlijke organisatie is. Hiërarchie of bureaucratie kennen we niet. De oprichters, Irma en Gido, zijn benaderbaar en geïnteresseerd in mijn mening. Ik vind het ook fijn dat ik aan verschillende projecten kan werken, waaronder data engineering als data scientist.

Billy vult aan: ’Ik vind people data fascinerend en minder ’droog’ dan bijvoorbeeld financiële data. Ik vind het leuk om onverwachte verbanden te ontdekken in de data, die dan daadwerkelijk impact hebben op mensen. Hoewel ik een master in Data Science heb, heb ik soms het gevoel dat ik nog wat ervaring mis op bepaalde gebieden, zoals data engineering. Daarom pak ik de kans om meer allround te worden met beide handen aan. AnalitiQs geeft me het vertrouwen om te doen wat ik denk dat goed is, zodat ik kan groeien in het vakgebied.’

‘Ik ben ook heel blij dat mijn werk bij AnalitiQs zo afwisselend is. Denk aan coderen en programmeren, maar ook het brainstormen met collega’s over bepaalde uitdagingen die je tegenkomt in je werk. Je kan en mag hier het initiatief nemen en nieuwe ideeën voorstellen. Geen dag is hetzelfde!’

De inhoud van je werk past dus goed bij je. En hoe zit het met de werkcultuur?

Kevin: ‘De werkcultuur is super! Het is gezellig met het team en we gaan regelmatig samen iets drinken. Het wervingsproces was trouwens ook snel en efficiënt. Het was mijn eerste sollicitatie na mijn afstuderen en ik was al aan het werk bij AnalitiQs voor ik het goed en wel doorhad!’

Billy: ‘Daar ben ik het helemaal mee eens. De vriendelijke sfeer tijdens het sollicitatieproces bij AnalitiQs was erg fijn. Eigenlijk geldt deze vriendelijke sfeer voor de hele werkplek, waardoor je automatisch veel samenwerkt en het ook nog eens gezellig is. Dat helpt dan weer met je werk, want het is een stuk makkelijker om collega’s om hulp te vragen als je ze persoonlijk kent.’

Kun je wat meer vertellen over de opdracht die je doet?

Billy: ’Onze klant is een grote retailer, met honderden winkels. Mijn belangrijkste verantwoordelijkheid is het maken van HR-dashboards. Daar staan verschillende gegevens op, zoals aantal medewerkers en ziekteverzuim. Je kunt deze visualisaties vervolgens filteren en sorteren, bijvoorbeeld op verschillende niveaus, zoals winkels, hoofdkantoor en management.’

‘Ook analyseer ik vragenlijsten om de employee journey in kaart te brengen en visualiseer ik de resultaten op een dashboard. Daarnaast voer ik statistische analyses uit om de drivers te bepalen met betrekking tot bijvoorbeeld personeelsverloop en engagement. Soms maak ik aparte rapportages voor analyses en inzichten die gebruikers niet uit de dashboards kunnen halen.’

‘Kevin en ik zijn min of meer uitwisselbaar, we kunnen elkaar vervangen als dat nodig is. Daarnaast werken we nauw samen met andere collega’s van AnalitiQs, waaronder de projectmanager en analytics translator. De focus van Kevin en mij ligt op de technische kant van het project.’

Waarom heeft de klant AnalitiQs – of eigenlijk jullie – ingehuurd?

Billy: ‘Voordat deze dashboards er waren, had het bedrijf beperkt inzicht in hun data. Nu gebruiken ze deze inzichten om beslissingen te nemen. De effecten van die beslissingen zijn ook weer zichtbaar in de dashboards, waardoor er een cyclus van continu verbeteren ontstaat.’

‘Ik ben ook blij dat we regelmatig vragen krijgen over de dashboards of de inhoud. Daaruit blijkt dat ze de dashboards en de data echt gebruiken. Denk aan bijvoorbeeld employee engagement-analyses, waarmee je dingen als de betrokkenheid en bevlogenheid van medewerkers meet. Ook inzicht in de personeelscapaciteit op de verschillende locaties in Nederland is erg waardevol, want daardoor kunnen ze direct actie ondernemen als dat nodig is. Dit is een enorme verbetering als je bedenkt dat ze deze informatie eerder niet hadden.’

‘We zijn allebei trots op wat we tot nu toe hebben bereikt. Onze onderzoeksmethoden zijn bijvoorbeeld gerepliceerd, dus het is mooi om te zien dat onze collega’s echt gebruiken wat we hebben gemaakt. Ook werkten we aan een technische integratie met België. Dat betekende dat we een nieuw systeem moesten opzetten, en werken met ruwe data kan vaak een uitdaging zijn.’

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?

Billy: ‘Ik heb geleerd om visualisaties en dashboards niet te ingewikkeld te maken. Hoe makkelijker ze te interpreteren zijn, hoe beter. Hetzelfde geldt voor analyses. Soms kun je het te complex maken, en dan denk je later: ’Wat probeerde ik hier eigenlijk te doen?’ Of de analytics translator krijgt feedback van de gebruikers dat ze niet helemaal begrijpen wat ze op het dashboard zien.’

Over leren gesproken, hoe zit het met je eigen ontwikkeling en groei?

Kevin: ‘Je werkt bij meerdere klanten en op verschillende afdelingen en je doet ook nog eens allerlei verschillende taken op datagebied. Daardoor ontwikkel je je heel snel. We hebben allebei veel geleerd over data engineering en business intelligence alleen al door onze opdrachten uit te voeren.’

Billy vult aan: ‘Daarnaast mag je een bepaald aantal studiedagen per jaar gebruiken voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Denk aan training in zowel soft als hard skills. Samen met een interne coach stel je een ontwikkelingsplan op, zodat je je gewenste leerdoelen na kunt streven.’

Kevin: ‘En vergeet online training niet. Je kunt gewoon zelf en in je eigen tijd en tempo de cursussen volgen die je wilt. Dat is heel flexibel.’

Is er iets wat je minder bevalt aan werken bij AnalitiQs?

Kevin en Billy zijn het eens: ‘Niet veel!’. Kevin: ’Nou ja, net als in elk ander bedrijf kan datakwaliteit een issue zijn. En nee, het is niet mijn hobby om het grootste deel van mijn tijd te besteden aan het uitzoeken van slechte gegevens!’

Billy geeft toe: ‘Wat ik soms minder leuk vind, is dat ik super veel tijd en moeite steek om een geweldig dashboard te maken. Om vervolgens feedback te krijgen als: ‘Kun je deze grafiek geel maken in plaats van blauw?’, haha!’

Als laatste: wil je nog iets zeggen tegen potentiële nieuwe collega’s?

Op de vraag of ze een boodschap hebben voor potentiële nieuwe collega’s, zijn Kevin en Billy het roerend met elkaar eens: ‘Solliciteer gewoon! We raden het allebei ten zeerste aan. Zeker het team is een absolute plus. Het is fijn werken met zowel je collega’s als het management en er is volop ruimte voor groei en eigen inbreng.’

Ook aan de slag als HR Data Scientist? Check de laatste vacatures!

Zoek op deze website