Employee Journey Mapping

Verbeter de Employee Experience door employee journey mapping

Hoe zorg je als organisatie dat je medewerkers blij en tevreden zijn? Dat ze productief werken en bedrijfsdoelstellingen worden behaald? Maar ook: hoe zorg je dat je talent behoudt? En dat je werving & selectie efficiënt en effectief verloopt? Of het verzuim binnen de perken blijft?  

Simpel: door de employee journey in kaart te brengen, weet je wat goed gaat én wat je moet verbeteren. AnalitiQs helpt organisaties en HR-afdelingen met employee journey mapping. We combineren kwalitatief met kwantitatief onderzoek en zorgen voor duidelijke dashboards. Hiermee krijg je waardevolle inzichten, waarmee je je organisatie kunt optimaliseren en waarde kunt toevoegen.

Wat is een Employee Journey? 

Misschien gaat er bij de term Employee Journey niet direct een lampje branden. Denk dan eens aan Customer Journey. Dat komt je ongetwijfeld bekend voor. Een customer journey is een klantreis waarin alle contactmomenten van die klant met de organisatie zijn vastgelegd.  

Denk bijvoorbeeld aan je eigen klantreis bij de provider van je mobiele telefoon. Ooit heb je ervoor gekozen om klant te worden bij bijvoorbeeld KPN, T-mobile of Vodafone. Je krijgt post of mailings, je betaalt je facturen en je neemt vast wel eens contact op met de klantenservice als je een vraag of probleem hebt. En je bent een blije klant wanneer je een positief gevoel overhoudt aan die contactmomenten.  

Vervang nu ‘klant’ door ‘medewerker’ of ‘collega’ en je snapt wat we bedoelen met employee journey. Inderdaad: de reis die een medewerker doorloopt en de bijbehorende contactpunten. Dat begint al voordat hij of zij daadwerkelijk een collega is, net zoals iemand al contact kan hebben met een bedrijf zonder daadwerkelijk klant te zijn.  

 

Meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Wat is de Employee Life Cycle? 

Overkoepelend spreken we over de Employee Life Cycle, waarbinnen veel verschillende employee journeys vallen. Grofweg loopt de employee life cycle van het aantrekken van een nieuwe medewerker, via onboarding, aan het werk, een eventuele promotie en uiteindelijk (na hopelijk een lange tijd samen en een mooie loopbaan) de exit. 

De employee life cycle zie je in onderstaande afbeelding en is voor elke medewerker ongeveer gelijk, al hoeft natuurlijk niet iedereen de volledige cyclus te doorlopen. Denk aan de medewerker die tijdens de onboarding periode toch een andere baan vindt. 

Offerte aanvragen

Wat is Employee Journey Mapping? 

Employee Journey Mapping is het in kaart brengen en visueel weergeven van elke interactie die een medewerker met een bedrijf heeft. Deze kaart vertelt het verhaal van de ervaring van de medewerker bij alle touchpoints tussen hem of haar en de organisatie, vanaf het eerste contact en (sollicitatie)gesprek tot een langdurige samenwerking of tenslotte een exit.  

Zo brengen we de Employee Journey in kaart 

Stap 1: Kick-off 

Tijdens de kick-off bepalen we de scope en de focus. We besluiten met welke fase of journey binnen de employee life cycle we starten. Dit doen we op basis van data en de strategie van de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Welke vragen komen vaak voor in ons case management systeem 
 • Waar krijgen we opvallend veel klachten over binnen 
 • Wat zien we in de systeemlogdata. Worden er bijvoorbeeld processtappen overgeslagen of ontstaat vertraging of zelfs uitval 
 • Wat is belangrijk in de organisatiestrategie 
 • Recente ontwikkelingen, zoals op korte termijn veel nieuwe mensen gaan aannemen 

Zoals je ziet, kun je met ontzettend veel vraagstukken aan de slag. Het is de kunst om keuzes te (durven) maken en daar helpen we je graag bij. Samen bepalen we doelen en maken een plan. Ook bekijken we welke stakeholders we betrekken en welke gegevens we gaan gebruiken. 

Stap 2: Onderzoeken en persona’s opstellen 

De volgende stap is het opstellen van persona’s, waarbij we een gedetailleerde omschrijving maken van een representatief deel van de doelgroep. Dit doen we op basis van verschillende input, zoals observaties, workshops, interviews, enquêtes of analyses van documenten, teksten en andere gegevens. 

Voorbeelden zijn een jonge medewerker die net zijn of haar eerste kind heeft gekregen, of juist een medewerker die een paar jaar voor z’n pensioen zit, of een student met een bijbaan. Maar ook kijken we naar de persoonlijkheid van mensen en wat iemand motiveert of juist, frustreert. Dit helpt om te bepalen wat van belang is later in het project. 

Stap 3: Invullen van de Employee Journey Map 

De basis van de employee journey map zijn de verschillende fases. Binnen deze fases zijn er verschillende contactmomenten, oftewel touchpoints. Je legt vast wanneer, waar en hoe mensen in contact komen. Zo schets je een uitgebreid beeld van hoe een persona contact heeft met jouw organisatie. 

Bij het vastleggen van de touchpoints identificeren we ook ‘moments that matter’ en ‘moments of truth’. Oftewel: we maken onderscheid in de touchpoints, want sommige contactmomenten hebben meer impact dan andere. 

Vervolgens zoom je in op hoe mensen die touchpoints ervaren. Je verzamelt data om te weten hoe goed (of niet) de journey verloopt. Om dit voor de desbetreffende stakeholders inzichtelijk te maken, geven we dit weer in overzichtelijke dashboards.  

Stap 4: Verbeterinitiatieven opstarten 

Door de employee journey visueel weer te geven, zie je snel welke touchpoints slechter scoren dan andere en weet je waar je verbeteringen kunt realiseren. Blijkt de vacature toch niet zo aantrekkelijk te zijn als je zelf dacht, bijvoorbeeld. Of zit er een ingewikkelde stap in het sollicitatieproces, die potentiële medewerkers afschrikt. 

Op basis hiervan bespreken stakeholders initiatieven om de medewerkerbeleving te verbeteren. Na het opstarten van zo’n initiatief zien we het resultaat terug in de dashboards: scoren de touchpoints inderdaad beter?  

Employee Journey Dashboard 

Een belangrijk onderdeel bij onze aanpak is de weergave van de touchpoints en de metingen daarvan. Alleen dan heb je snel en (near )real-time inzicht in de status en kun je direct acteren als dat nodig is. Daarom brengen we een aantal metrics samen in een cockpit. Dit houdt in dat we één of meerdere overzichtelijke dashboards met KPI’s maken. Zo heeft iedereen inzicht in wat voor hem of haar belangrijk is en zijn stakeholders altijd op de hoogte. Op die manier kun je ook direct het effect meten van de verbeterinitiatieven. Voor heldere dashboards gebruiken wij vaak Power BI, maar andere tools zijn ook mogelijk, zoals visualisatiesoftware als Tableau en MicroStrategy, of zelfs het oude vertrouwde excel. 

Offerte aanvragen

Voordelen van Employee Journey Mapping in HR 

Bij AnalitiQs geloven we dat een goede employee experience doorvloeit in een goede customer experience. Klanten merken het namelijk direct wanneer medewerkers trots zijn op hun organisatie, plezier hebben in hun werk en goed geëquipeerd zijn om hun werk te doen. Dit werkt vervolgens door in de financiële cijfers. Sterker nog: dat geloven we niet alleen, dat weten we omdat we het ook meten. 

Aan de slag met de employee journey leidt dus tot directe benefits voor je medewerkers en klanten, want hoe beter de journey, hoe sneller, hoe beter je werk, hoe minder bureaucratie en hoe fijner en hoe blijer medewerkers zijn. Voor de organisatie zorgt een goede employee journey voor een goede employee experience en dat is een voorwaarde voor succes richting klanten en aandeelhouders en andere stakeholders.  

Richard Branson: ‘Clients do not come first. Employees come first.
If you take care of your employees, they will take care of the clients.’ 

Employee journey voorbeeld 

Vraag je je af welke employee journeys er zijn en op welke je je aandacht wilt richten? Dat is voor elke organisatie verschillend.  Afhankelijk van je focus kun je heel hoog over naar de employee life cycle kijken, maar ook steeds meer de diepte in gaan. 

Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Een collega is langdurig ziek en wil terugkomen. Hoe ziet dat eruit? 
 • De eerste promotie tot teamleider van een young professional is een feit 
 • Een collega mag een leaseauto uitzoeken 
 • Hoe is het onboardingproces ingericht als je kijkt naar jonge starters en oudere doorstromers 

Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden. We gaan graag met je in gesprek om de employee journeys te bepalen die voor jouw organisatie het belangrijkst zijn.  

Wat maakt employee journey mapping met AnalitiQs uniek? 

We helpen je tijdens elke stap van employee journey mapping. Dat doen we als volgt. 

 • Met een gestructureerde aanpak bepalen we samen de prioriteiten en focus 
 • We werken met een uitgekiende combinatie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek, zoals interviews en workshops met medewerkers, en data 
 • We brengen gegevens samen in een dashboard, zodat je direct kunt zien welke aanpassingen positieve impact hebben 
 • We maken gebruik van data en bijbehorende analyse- en datasciencetechnieken om de journey nog beter in kaart te brengen. Denk aan proces mapping, maar ook voorspellende analyses. Daarmee rapporteer je niet alleen maar reactief, maar kun je vooruit kijken en anticiperen 
 • We ondersteunen met employee journey surveys, zoals bijvoorbeeld onboarding- en exit surveys 

Kortom: we helpen je met datagedreven inzichten waarmee je je journey kunt monitoren en verbeteren. Daarmee zorg je voor een steeds betere employee experience én customer experience.  

Meer weten? Neem contact op met AnalitiQs 

Onze missie is: turning data into profit. Daar helpen we dus graag mee. Wil je meer weten over employee journey mapping, of hoe we jouw organisatie of HR-afdeling kunnen helpen? Neem dan contact met ons op en bespreken de mogelijkheden. 

Offerte aanvragen

Veelgestelde vragen over Employee Journey 

Om het je makkelijk te maken, zetten we de meest gestelde vragen nog even overzichtelijk op een rij. 

Wat is een employee journey? 

Een employee journey is een klantreis met alle contactmomenten tussen een medewerker en een organisatie daarin. 

Wat is de employee life cycle? 

De employee life cycle is de hoogover cyclus die elke medewerker (min of meer) doorloopt. Vanaf het eerste contact met de organisatie, via sollicitatie, onboarding, werken, promoveren tot uiteindelijk een mogelijke exit.  

Is employee journey net zoiets als de customer journey?

Ja, waar het bij customer journey gaat over de reis die een klant aflegt met bijbehorende touchpoints, gaat het bij employee journey om een medewerker. Dit is natuurlijk anders, maar wel vergelijkbaar.  

Wat is customer journey mapping? 

Customer journey mapping houdt in dat de customer journey op visuele wijze wordt weergegeven, in fases en met alle touchpoints (contactmomenten). 

Wat zijn touchpoints?

Touchpoints zijn alle contactpunten tussen een organisatie en medewerker. 

Hoe is process mapping anders dan employee journey mapping?

Een process map is een visuele representatie van een businessproces, waar een journey map wordt gebruikt om de ervaring van een persoon weer te geven. 

Wat is process mining in employee journey?

Process mining is een techniek die data gebruikt om processen in kaart te brengen. Hiermee krijg je een objectieve weergave, die je binnen employee journey mapping kunt gebruiken. 

Waarom is employee journey mapping zo belangrijk?

Met een employee journey map breng je de medewerkerbeleving bij elk touchpoint in kaart. Zo begrijp je je medewerkers beter en kun je je processen verbeteren om de employee experience te verbeteren. 

Wat zijn de voordelen van employee journey mapping? 

Met employee journey mapping krijg je een objectief beeld van je HR-processen en kun je verbeterpunten voor de employee experience identificeren. 

Hoe begin ik met employee journey mapping? 

Start met je scope en je focus. Verzamel de juiste data. Gebruik persona’s, analytics en anekdotisch bewijs om touchpoints en interacties in kaart te brengen. Breng dit alles samen in een dashboard voor datagedreven inzichten en maak zo verbeterinitiatieven.
 

Gedetailleerd Dienstenoverzicht

HR Analyses

Talent review
Beloning
Engagement
Inhuur
Kosten
Learning & Development
Management Development

Medewerkersegmentatie
Organisational Netwerk
Performance
HR Process Mining
Productiviteit
Recruitment

Reorganisatie/Herstructurering
Succession Management

Medewerkersonderzoeken

Arbeidsmarkt
Arbeidsmarktpanel
Arbeidsvoorwaarden Optimalisatie
Diversiteit
Gezondheid
Leiderschap
Medewerker Community/Panel
Persoonlijke Ontwikkeling
Retentie
Rolduidelijkheid

Sentiment
Strategic Alignment
Team Feedback
Thuiswerken
Vitaliteit
Werkbeleving
Werkdruk
Werkgeluk
Werksfeer
Werkstress

HR Transformatie

HR Analytics Strategie
HR Analytics Product Owner
HR Analytics Outsourcing
HR Academy

HR Dashboards

Interesse? Maak een afspraak!

Irma Doze

Irma Doze

Zoek op deze website