Veilig feedback geven aan leidinggevende met de Upward Feedback Survey van AnalitiQs

PKF Wallast | Medewerkersonderzoek | Manager Feedback

In samenwerking met PKF Wallast ontwikkelde AnalitiQs de Upward Feedback Survey. Lees in deze case alles hierover!

Situatie

Steeds meer bedrijven vinden het belangrijk dat iedere leidinggevende feedback krijgt van medewerkers. Het geven van feedback stelt medewerkers in staat om te uiten wat goed gaat en wat beter kan. Voor leidinggevenden is het een kans om verbeterpunten te identificeren. Voor organisaties is het een kans om inzicht te krijgen in de dynamiek tussen leidinggevenden en medewerkers en, indien gewenst, daarop bij te sturen.

In de accountancy branche wordt hard gewerkt aan een cultuurverandering en heeft men zelfs een Commissie Toekomst Accountancysector in het leven geroepen.

In opvolging op de bevindingen van deze commissie benaderde PKF Wallast AnalitiQs met het verzoek om een medewerker-manager feedback onderzoek te faciliteren. In samenwerking met PKF Wallast ontwikkelde AnalitiQs de Upward Feedback Survey.

Case PKF Wallast

Aanpak

Met de komst van een nieuwe CEO in 2018 heeft PKF Wallast een koers ingezet waarin feedback en persoonlijke ontwikkeling een prominentere plek heeft gekregen in de bedrijfsvoering.

Vanuit deze koers wil PKF Wallast dat medewerkers hun leidinggevende van feedback voorzien. Er zijn drie thema’s geselecteerd waarop feedback wordt uitgewisseld:

  • Hoe gaat de leidinggevende om met zijn werknemers?
  • Hoe gaat de leidinggevende om met zijn cliënten?
  • Hoe gaat de leidinggevende om met zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid?

Om de feedback uitwisseling mogelijk te maken heeft AnalitiQs de Upward Feedback Survey ontwikkeld met de volgende kenmerken:

  • 14 stellingen: 9 over omgang met de werknemer, 3 over omgang met cliënten, 2 over maatschappelijk bewustzijn
  • 2 open vragen: wat doet de manager goed, wat kan er nog beter
  • 1 vraag over PKF Wallast als werkgever in het algemeen: de eNPS vraag
  • Voor iedere manager nemen 5 tot 10 medewerkers deel.

Vervolgens is bovenstaand kader in een online vragenlijst gegoten, zoals weergegeven in de onderstaande sfeerimpressie.

Vragenlijst PKF Wallast
Figuur 1: Upward Feedback Survey

Medewerkers ontvangen per e-mail een uitnodiging om deel te nemen en kunnen de vragenlijst vervolgens vanaf hun mobiel of desktop invullen. De vragenlijst staat 2 weken open.

Resultaat

De input van medewerkers wordt real-time verzameld in de database van AnalitiQs en na twee weken wordt de input beschikbaar gesteld aan de organisatie.

Om de resultaten inzichtelijk te maken, levert AnalitiQs een dashboard waar zowel leidinggevenden als de directie en HR toegang tot hebben.

In het dashboard worden geaggregeerde resultaten weergeven in verband met privacy en vertrouwelijkheid, zoals weergegeven in de onderstaande sfeerimpressie. Leidinggevenden zien de feedback die voor hen van toepassing is en zij kunnen zichzelf intern benchmarken.  

De versie voor de directie en HR lijkt op de versie voor leidinggevenden, maar heeft extra mogelijkheden. Met een paar klikken kan de CEO of HR-manager de resultaten van iedere leidinggevende bekijken en vergelijken met het gemiddelde. Ook is het mogelijk om de resultaten op meerdere manieren te doorsnijden. Zo kan men bijvoorbeeld specifiek inzoomen op een afdeling, locatie of functiefamilie.

De inzichten uit het dashboard stellen leidinggevenden in staat om te reflecteren en een dialoog aan te gaan met het team. Ze helpen de directie en HR om een dialoog te voeren met de leidinggevenden, maar ook om organisatie-breed bij te sturen waar nodig.

Elkaar echte en oprechte feedback geven blijkt vaak in de praktijk heel spannend te zijn, laat staan als het over je manager gaat. Dankzij de frequente ‘Upward Feedback’ hebben we een mechanisme om dit gesprek op gang te brengen om elkaar te helpen nog beter te worden.

Stefaan Rodts
CEO PKF Wallast

Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen doen?

Is jouw organisatie ook toe aan een dialoog tussen medewerkers en leidinggevenden? AnalitiQs gaat graag met jouw organisatie in gesprek over de facilitering van medewerker-manager feedback middels de Upward Feedback Survey.  

Zoek op deze website