Werken in HR Data Science

Data Science – Werken Bij AnalitiQs

Data science

Voor HR organisatievraagstukken is de manier waarop keuzes worden gemaakt een belangrijk aspect. Keuzes kunnen gemaakt worden op een onderbuikgevoel, maar bij AnalitiQs geloven we erin dat het nóg beter is de keuze datagedreven te maken. Een groot deel van ons werk bestaat dan ook uit het werken aan HR vraagstukken met behulp van geavanceerde statistische methoden, dit wordt ook wel HR data science genoemd. Wil je meteen meer weten of de data science vacatures die wij aanbieden? Bekijk dan onze data science vacatures.

Over HR Data Science

HR data science is een breed begrip waar veel soorten HR analyses onder vallen. Overkoepelend is het feit dat er data wordt gebruikt om HR vraagstukken te benaderen. De data kan ten behoeve van verklaren, voorspellen of adviseren worden gebruikt. Juist met statistische methoden, machine learning of artifical intelligence (AI) kunnen er patronen worden gevonden, die processen kunnen duiden, oorzaken kunnen vinden en voorspellingen kunnen maken voor de toekomst. Ondanks dat de naam HR data science doet vermoeden dat het alleen om data gaat, is het veel meer. HR Data science is het hele proces van het begrijpen van de business vraag tot aan de klant begeleiden in de implementatie van concrete datagedreven adviezen. Meteen zin om aan de slag te gaan? Lees hieronder verder over onze data science vacatures.  

Ik ben pas net begonnen bij AnalitiQs en ik ben heel blij hoe de eerste weken zijn verlopen. Ik was al begonnen voordat ik was begonnen! Wie kan dat nou zeggen 😉. Voor mijn start heb ik namelijk al een 5 daagse cursus gevolgd in HR analytics, heel interessant. En na mijn start heb ik een buddy en een coach toegewezen gekregen. Dat was heel fijn. Ze hebben we me de eerste dagen veel geholpen en overal wegwijs gemaakt! En nu nog steeds staan ze paraat als ik vragen heb.

Nele Junior data scientist

Onze HR Data Science vacatures

Een belangrijke functie in HR data science vacatures is de functie van data scientist. Regelmatig hebben wij open data science vacatures voor zowel Junior Data Scientist, als Senior Data Scientist. Ook als stagiaire kun je bij ons aan de slag! Neem daarvoor een kijkje onder de data science vacature Stage Data science. Wil je je meer verdiepen in een business vraag en de vertaalslag tussen de klant en de data scientist maken? Wellicht is dan de data science vacature Analytics Translator iets voor jou! Begeleid je liever klanten in het proces om meer datagedreven te gaan werken? Neem dan is een kijkje naar de data science vacatures.

Hoe passen we HR Data Science toe voor onze klanten?

Zoals elke goede analyse begint ook een HR data science analyse bij het formuleren van de business vraag. In samenspraak met de klant construeren we een business vraag en vertalen deze naar een vraagstuk die kan worden beantwoord met data. Vervolgens verzamelen we data en spenderen we een groot deel van de tijd in het prepareren en opschonen van de data. Zodra de data gereed is, gaan we aan de slag met het analyseren van de data. We beginnen met enkele diagnostische metrics om een feeling met de data te krijgen en te checken of de data geen fouten bevat. Vervolgens gaan we aan de slag met het specifieke vraagstuk met de bijhorende best practice methode. Aan de klant presenteren we overzichtelijk de resultaten van deze analyses door middel van een presentatie, rapportage en/of visualisatie. Daarnaast kan het eindproduct voor de klant ook een digitaal schaalbaar product zijn, zoals een HR Dashboard. Tenslotte meten en monitoren we de uiteindelijke behaalde resultaten voor de klant.

Voor wat voor klanten werken we? 

HR data science analyses verzorgen we voor klanten in alle soorten branches, zowel profit als non-profit organisaties en voor kleine, middelgrote of grote organisaties. Voor een maatschappelijke organisatie hebben we bijvoorbeeld een strategische personeelsplanning (SPP) uitgevoerd om zo het mogelijke personeelstekort te voorspellen. Hiervoor hebben we verschillende scenario’s in kaart gebracht en uitgewerkt wat de gevolgen (kunnen) zijn voor het personeelsbestand. Daarnaast hebben we een training gegeven aan de klant zodat ze in de toekomst zelf gebruik kunnen maken van een toegankelijke SPP tool. Een ander voorbeeld is een analyse voor een Nederlandse overheidsinstantie waar we hebben gekeken of mannen en vrouwen gelijk worden beloond voor gelijk werk, ook wel de Equal Pay analyse genoemd. Hier hebben we gebruik gemaakt van achtergrondgegevens van de medewerkers en beloningsdata. Voor een financiële dienstverlener hebben we een compleet ander vraagstuk behandeld, namelijk wat het effect is van een vitaliteitsprogramma. Om dit te kunnen testen deed er één pilot groep wél mee aan het vitaliteitsprogramma en een controle groep niet mee aan het vitaliteitsprogramma. Om te testen of er verschillen waren tussen de groepen in vitaliteit hebben we gebruikt gemaakt van statistische toetsen.  

Wat zijn de meest gebruikte technieken?

Elke organisatie is uniek en daarmee ook de mogelijkheden voor HR Data science. Echter zijn er een aantal analyses die vaak voorkomen binnen de HR Data  science en waar wij als AnalitiQs ruime ervaring mee hebben. Zo is de business case voor de financiële dienstverlener om het effect te meten van een vitaliteitsprogramma een mooi voorbeeld van een effectmeting, ook wel bekend als Return on Investment Analyse (ROI). Een ander voorbeeld is de Equal Pay Analyse. Voor deze analyse corrigeren we de beloning van mannen en vrouwen zodanig dat qua achtergrond van de medewerkers het enige verschil het geslacht is. Binnen deze analyse gebruiken we technieken als Random Forest en Raking. Andere veel gebruikte analyses zijn de SPP en verzuimanalyse. De juiste data science methode voor de business case kiezen we altijd aan de hand van best practice. Om de data te verwerken en te analyseren werken we onder andere met R, Python en SPSS. Enthousiast geworden om meer te weten over onze Data  science vacatures? Vergeet dan niet een kijkje te nemen op onze vacature pagina waarop een aantal Data science vacatures open staan.  

Zoek op deze website