De weg naar gelijke beloning 

Gratis online webinar voor HR/DEI Professionals 

In mei 2023 stemde de Europese Commissie in met een nieuwe richtlijn over gelijke beloning en loontransparantie, de EU Directive Pay Transparency. Deze richtlijn schetst maatregelen ter bevordering van de loontransparantie, het waarborgen van het recht om de loonniveaus te kennen van werknemers die soortgelijk of gelijkwaardig werk verrichten en een rapportageverplichting over de loonkloof tussen mannen en vrouwen voor bedrijven met meer dan 100 werknemers (zowel publieke als particuliere organisaties). De EU-lidstaten zijn verplicht om deze richtlijn binnen drie jaar in hun nationale wetgeving op te nemen. 

Deze richtlijn volgt eerdere wet- en regelgeving op het thema van gelijke beloning op. Zo nam de Europese Unie in 1957 al een verdrag aan waarin zij vaststelden dat mannen en vrouwen gelijke beloning zouden moeten krijgen voor arbeid van gelijke waarde. Ondanks dat deze wet al ruim 65 jaar bestaat, blijkt er nog steeds een duidelijk verschil in beloning tussen mannen en vrouwen. Zo laat de meest recente benchmark van het CBS zien dat mannen voor hetzelfde werk gemiddeld tussen de 3% en 6% meer verdienen dan vrouwen. Gelukkig realiseren steeds meer bedrijven het belang van gendergelijkheid op de werkvloer en de rol die gelijk loon voor gelijk werk hierin speelt.  

Als organisatie met dit thema aan de slag gaan kan spannend zijn: hoe wordt vastgesteld of de organisatie daadwerkelijk met ongelijke beloning te maken heeft, en zo ja, wat hieraan te doen? Wij raden aan om niet te wachten met dit thema tot de wetgeving daadwerkelijk is geïmplementeerd en nu al te starten met inzicht in (on)gelijke beloning.  

Om organisaties hierin te ondersteunen en te informeren welke stappen zij nu al kunnen zetten, organiseert Highberg het gratis webinar: De weg naar gelijke beloning. We gaan hierbij op een laagdrempelige manier in op vragen als: 

 • Wat is het verschil tussen de loonkloof en gelijk loon voor gelijk werk? 
 • Hoe kan een organisatie onderzoeken of medewerkers gelijk worden beloond? 
 • Wat staat er in de EU Directive Pay Transparency? 
 • Hoe bereidt een organisatie zich hier op voor? 
 • Welke stappen kan een organisatie nemen om (potentiële) ongelijke beloning te verhelpen? 

Doelgroep

Dit gratis webinar is toegankelijk voor HR professionals die werkzaam zijn bij het midden- en grootbedrijf, de overheid en de semi-overheid. Voor consultants, freelancers, software aanbieders en andere professionals buiten de doelgroep zal na afloop een verslag van de sessie beschikbaar worden gemaakt. 

Inschrijven voor webinar

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Leerdoelen
 • Programma
 • Docenten
 • Kalender
 • Kosten
 • Voorwaarden

De webinar gaat in op het volgende:

 • Wat is het verschil tussen de loonkloof en gelijk loon voor gelijk werk? 
 • Hoe kan een organisatie onderzoeken of medewerkers gelijk worden beloond? 
 • Wat staat er in de EU Directive Pay Transparency? 
 • Hoe bereidt een organisatie zich hierop voor? 
 • Welke stappen kan een organisatie nemen om (potentiële) ongelijke beloning te verhelpen? 

Introductie  – 5 minuten 

Verschil loonkloof / gelijk loon voor gelijk werk – 10 minuten 

Uitvoeren gelijk loon onderzoek – 10 minuten 

EU Directive Pay Transparency – 10 minuten 

Potentiële vervolgstappen – 10 minuten 

Vraag en antwoord – 15 minuten 

Henrieke van Bommel

Henrieke is sinds 2022 werkzaam bij AnalitiQs in de rol van Analytics Translator, met een specifieke focus op vraagstukken op het gebied van Diversiteit en Inclusie. In haar rol als Analytics Translator werkt zij momenteel voor Van Lanschot Kempen en adviseert zij nationale en internationale organisaties voor een datagedreven D&I aanpak. Naast haar werkzaamheden voor AnalitiQs is Henrieke momenteel bezig met haar promotie aan de Open Universiteit, waar zij onderzoek doet naar het effectief inrichten van D&I-beleid binnen organisaties.

 

Data:

Dit gratis webinar over de weg naar gelijk beloning vindt plaats op donderdag 29 februari 2024 van 11:00 tot 12:00. 

Niet van toepassing.

Dit gratis webinar is toegankelijk voor HR professionals die werkzaam zijn bij het midden- en grootbedrijf, de overheid en de semi-overheid. 

Voor consultants, freelancers, software aanbieders en andere professionals buiten de doelgroep zal na afloop een verslag van de sessie beschikbaar worden gemaakt. 

Verder gelden de Chatham house rules tijdens het webinar. 

Bekijk alle trainingen

Zoek op deze website