Werken aan Medewerkersonderzoek

Medewerkersonderzoek – Werken Bij AnalitiQs

Werken aan medewerkersonderzoek  

Grote kans dat je het meeste bekende medewerkersonderzoek, namelijk het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO), zelf weleens hebt ingevuld. Naast het MTO zijn er nog tal van andere medewerkersonderzoeken waar AnalitiQs aan werkt. Door hieraan te werken, draagt AnalitiQs bij aan het laten horen van de stem van de medewerker en brengen we deze op een datagedreven manier in kaart. Uit deze inzichten kunnen dan weer beslissingen worden genomen die het werk van medewerkers beter maken. Super om daar aan bij te dragen toch? En waarschijnlijk kijk je de volgende keer met een hele andere bril naar het MTO! Ben je geïnteresseerd in de medewerkersonderzoek vacatures die wij aanbieden? Bekijk dan hier onze vacatures.   

Over medewerkersonderzoek  

Zoals de naam al doet vermoeden, staat bij medewerkersonderzoek de medewerker centraal. Medewerkersonderzoeken zijn een belangrijke bron van informatie voor de werkgever om inzicht te krijgen in het gedrag, gedachtes en gevoelens van de medewerkers. Voor werkgevers is het de perfecte manier om een beter beeld te krijgen van wat er speelt onder de medewerkers. Hierbij gaat het niet alleen om de huidige medewerkers, maar ook oud-medewerkers en mogelijk aankomende medewerkers.  

Vanaf dag één voelde ik me welkom en gewaardeerd in het team, en al snel werden mijn collega’s ook mijn vrienden. Ook krijg ik elke dag de gelegenheid om nieuwe dingen te leren, onder begeleiding van collega’s met een schat aan ervaring. Verder is het een bedrijf met een fijne, sociale en informele cultuur, waar iedereen klaar staat om je te helpen en waar altijd ruimte is voor een borrel en gezelligheid! Er is heerlijke koffie, een douche voor de sportievelingen en een sjoelbak en beerpong voor de vrijdagmiddag. Ook hebben we een ruimte waar we elke dag samen lunchen en staat de koelkast altijd vol met bier en snacks! 

Koen – junior kwantitatief onderzoeker

De verschillende medewerkersonderzoeken kunnen het beste worden gecategoriseerd als passief of actief en als kwalitatief of kwantitatief. Voor de verschillende vormen gebruiken we uiteraard ook verschillende technieken. Bij passieve onderzoeken analyseren we gegevens die al beschikbaar zijn, terwijl we bij actief onderzoek nieuwe data verzamelen. Zo kunnen we bijvoorbeeld voor een passief onderzoek de gedragingen van medewerkers observeren, terwijl we bij actief onderzoek een survey uitzetten onder de medewerkers. Voor kwalitatieve doeleinden hebben we vaak te maken met een veel kleinere groep medewerkers, bijvoorbeeld een focusgroep. Terwijl we bij kwantitatieve onderzoeken vaker grotere groepen benaderen, bijvoorbeeld door middel van een online survey. Lijkt het jou ook leuk om hieraan mee te werken, lees dan hieronder verder over onze medewerkersonderzoek vacatures.  

Onze Medewerkersonderzoek vacatures  

In verschillende fases in het medewerkersonderzoek kun je meewerken, wij hebben dan ook verschillende medewerkersonderzoek vacatures waarvoor we regelmatig op zoek zijn naar kandidaten. Zo kan je als Analytics Translator organisaties begeleiden naar meer datagedreven HR. Maar ook als junior/medior marktonderzoeker kan je voor klanten aan de slag met kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Een andere medewerkersonderzoek vacature is voor de functie Junior of Senior Data Scientist, waar je je meer focust op het verwerken van de medewerkersdata. Of je kan je tijdens je Stage data science bijvoorbeeld verdiepen in de juiste vraagstellingen voor een MTO.  

Hoe passen we Medewerkersonderzoek toe voor onze klanten? 

Voordat we medewerkersonderzoek uitvoeren voor onze klanten, beginnen we met het formuleren van de business vraag of case. Samen met de klant maken we de vraag met betrekking tot medewerkersonderzoek concreet. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld benieuwd zijn naar de bevlogenheid van zijn medewerkers of hoe zij het beste nieuwe medewerkers kunnen aantrekken. Vervolgens kiezen we voor de geschikte methode om deze vraag te kunnen beantwoorden. Hierbij houden we rekening met de beschikbare tijd en mate van belasting voor de klant. Daarna maken we een onderzoeksplan en starten we met het verzamelen van data. Zodra we alle data hebben verzameld, gaan we aan de slag met analyses. In alle stappen van het proces houden we uiteraard ook rekening met privacy, security en ethiek. Vervolgens presenteren we onze resultaten en adviezen aan de klant. Op basis van deze bevindingen kan de klant besluiten nemen gebaseerd op de Voice of the Employee.

Voor wat voor klanten werkt AnalitiQs?  

Elk bedrijf dat medewerkers heeft kan een medewerkersonderzoek laten uitvoeren. Onze klanten werken dan ook in de meest uiteenlopende branches, van retail tot overheid en van duurzame mobiliteit tot circulariteit. Zo hebben we voor een grote internationale retailer onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van de medewerkers om zo in kaart te brengen aan welke aspecten de medewerkers in hun werk veel waarde hechten. Dit wordt een Employee Value Proposition (EVP) genoemd. Voor de klant waren dit belangrijke inzichten om zich beter de onderscheiden als werkgever in de arbeidsmarkt. Voor een klant in de financiële dienstverlening hebben we een onderzoek om medewerker-manager feedback overzichtelijk in kaart te brengen gefaciliteerd. In de overheidsbranche, hebben we voor een van de grootste gemeentes van Nederland een onderzoek gedaan naar het behouden en aantrekken van jonge werknemers. Dit is een sprekend voorbeeld van een onderzoek waarbij niet alleen huidige werknemers werden meegenomen maar ook potentiële werknemers. Zoals je ziet, worden er dus binnen het medewerkersonderzoek hele uiteenlopende vragen gesteld. Juist deze diversiteit in vraagstukken en daarmee de uitdaging in het vinden van de best practice voor de klant maakt het werk zo leuk.  

Wat zijn de meest gebruikte technieken? 

Zoals eerder genoemd is het meest bekende voorbeeld van medewerkersonderzoek de online survey gericht op medewerkerstevredenheid. Dit gebeurt echter allang niet meer maar één keer per jaar. We zien dat steeds vaker meerdere keren per jaar wordt gevraagd naar de mening van de medewerker. Een voorbeeld hiervan is door middel van een Pulse Survey, een kortere vragenlijst waarbij een specifiek onderwerp centraal staat en de ontwikkeling hiervan wordt gemeten door de survey meerdere keren per jaar uit te sturen. Ook zien we medewerkersonderzoeken die zich richten op een bepaald thema, zoals medewerkersbetrokkenheid, medewerkersbevlogenheid of werkplezier. Daarnaast is het mogelijk om een bepaalde fase van de employee journey te analyseren, bijvoorbeeld met onderzoek naar de arbeidsmarkpositionering of een onboarding onderzoek.  Een ander bekend concept dat in medewerkersonderzoek vaak wordt gebruikt is de Employee Net Promotor Score (eNPS). Met de eNPS wordt aangegeven in welke mate een medewerker de medewerker zou aanbevelen. Tenslotte is er in organisaties ook steeds meer aandacht voor diversiteit en inclusie, onderwerpen die ook steeds vaker aan bod komen in medewerkersonderzoeken. Zin gekregen om ook aan de slag te gaan met deze technieken, vergeet dan niet te kijken naar onze medewerkersonderzoek vacatures.

Zoek op deze website