TomTom is een wereldwijde leverancier van locatie- en navigatieproducten en -diensten. Zij leveren digitale kaarten, traffic intelligence navigatiesoftware, draagbare navigatiesystemen, navigatiesystemen voor in de auto, vlootbeheer diensten, smartphone apps, sporthorloges, points of interest, location-based services en snelheidscamera intelligence aan hun klanten. TomTom heeft meer dan 3.500 medewerkers en opereert vanuit 50 locaties verspreid over 35 landen.

De uitdaging

Door marktomstandigheden moest TomTom in 2011 reorganiseren en vroegen zij AnalitiQs (Irma, die destijds nog bij TomTom werkte) om ondersteuning te bieden bij de reorganisatie met inzichten die betrekking hadden op het personeel en de organisatiestructuur, om zo besluitvorming te ondersteunen. De uitdaging voor TomTom was om de kosten te verlagen zonder talent of competenties kwijt te raken en om te bouwen aan een flexibele organisatie voor de toekomst.

Methode

De laatste twee betrokkenheid enquêtes zijn samengevoegd met data van het HR-systeem (Peoplesoft). Door middel van verschillende analysemethoden werden de relaties tussen betrokkenheid, sociaal-demografische gegevens, verloop en prestatie geïdentificeerd. Tevens is de organisatiestructuur (b.v. headcount, spanwijdte, distributie over landen, distributie van de hiërarchische levels) geanalyseerd om de impact op de organisatie (structuur) te voorspellen.

Resultaten

Op basis van de resultaten van de analyse, adviseerde de HR-directeur het bestuur over mogelijke bezuinigen en de optimale organisatiestructuur. TomTom is in december 2012 gereorganiseerd, waarbij ongeveer 250 mensen zijn ontslagen en het bedrijf een nieuwe organisatiestructuur heeft gekozen.

Screen Shot 2016-07-27 at 22.58.09