De waarde van cultuur wordt ernstig onderschat!

De waarde van cultuur wordt ernstig onderschat in HR-land. Waarom doen we anders niet standaard een cultuurscan bij het rekruteren van nieuwe medewerkers? En waarom zit er in het jaarlijkse medewerkersonderzoek geen cultuurblok, enkel de vraag of mensen tevreden zijn met de sfeer en cultuur binnen de organisatie?

Ons onderzoek (benchmarkonderzoek eNPS) toont aan dat er een sterke samenhang bestaat tussen enerzijds het overeenkomen van de ervaren en gewenste waarden en aan de andere kant de eNPS, bevlogenheid en loyaliteit.

Ook de literatuur onderbouwt dit. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een goede match tussen organisatie en persoon voor meer bevlogenheid, betrokkenheid en baantevredenheid zorgt. Dat vonden Rich, Lepine & Crawford in 2010 en Kristof reeds in 1996.

Cultuur meten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Cultuur is in ons benchmarkonderzoek gemeten aan de hand van vier vragen en 53 waarden. Let wel, hierbij bedoelen we veelal niet de kernwaarden zoals organisaties die zelf aangeven (bijvoorbeeld: verantwoordelijk, excellent en innovatief, de kernwaarden van Siemens Nederland), maar op medewerkers en organisatie gerichte waarden, zoals: lange uren, lange termijn gericht, open en eerlijk, etc.

Op basis van de antwoorden op deze vragen wordt bepaald hoe de cultuur van organisaties er over het algemeen uit ziet. Tevens blijkt welke waarden behouden moeten worden, welke te ontwikkelen zijn en welke waarden te introduceren zijn. Moeilijk is het dus niet om een goede indicatie te krijgen. Hoe makkelijk is het dan om een cultuurtest (4 vragen dus!) toe te voegen aan de set aan testen die toch reeds worden afgenomen (persoonlijkheidstest, IQ test)?

Meer weten?

In het eNPS benchmark rapport vind je uitgebreidere informatie over de cultuur binnen Nederlandse organisatie, over eNPS, bevlogenheid loyaliteit. Zijn alle medewerkers gelijk? Ook in het rapport inzichten in de segmentatie van Nederlandse werknemers op basis van hun motivatie om te werken in het algemeen! Wil je dit rapport ontvangen, neem dan contact met ons op.

Dit artikel is geschreven door

Irma Doze

Irma Doze

Zoek op deze website