Interview Niek Klaver, junior Marktonderzoeker

Hi Niek, ik ben benieuwd wie je bent. Kan je iets vertellen over jezelf?

Ja, nou mijn naam is Niek, ik ben 26 jaar. Ik kom oorspronkelijk uit Heerhugowaard en ben ook toevallig net weer hierheen terug verhuisd. Momenteel woon ik nog even bij mijn ouders, maar ik heb een huis gekocht met mijn Duitse vriend en daar gaan we in juni samenwonen. Qua studie heb ik meer een bedrijfskundige achtergrond. Ik heb eerst 4 jaar Finance gestudeerd aan de HVA en vervolgens heb ik een dubbel Master programma gedaan, Management aan de Nova Universiteit in Lissabon, en daarna in Maastricht International Business, met de focus op HR.

Lissabon, wat leuk! Dat is niet echt een standaard keuze.

Ik wilde graag een buitenland ervaring opdoen en ik zag het ineens op de website staan van de Universiteit en heb me gewoon aangemeld. Dus toen heb ik 6 maanden in Lissabon gewoond. Het klimaat was heerlijk, maar ik ben toch meer een Nederlands persoon qua cultuur en al mijn familie en vrienden wonen hier dus ik vond het prima om weer terug naar Nederland te gaan. Maar door mijn reiservaring heb ik ook een mooie mix van culturen meegekregen.

En hoe kwam je bij AnalitiQs terecht?

Via Ninande, die ken ik nog van de studentenvereniging. Ik heb eigenlijk iedereen van mijn contactenlijst een berichtje gestuurd of ze de vragenlijst van mijn scriptie wilde invullen, want ik had de respondenten nodig. Toen zag Ninande het onderwerp en zei tegen mij: ‘Dat is precies wat wij onderzoeken bij AnalitiQs, misschien kan je hier solliciteren’.

Oh wat toevallig zeg! En waar ging je scriptie over?

Mijn scriptie ging over hoe overwerken leidt tot verminderde werktevredenheid en verhoogde emotionele vermoeidheid. Ik heb dit uniek gemaakt door psychological empowerment als moderating variable te gebruiken.

Mijn hypothese was dat psychological empowerment de negatieve effecten van overwerken zou verminderen. Daarnaast heb ik het onderzoek uniek gemaakt met mijn research design, waarbij de metingen op een dag tot dag basis zijn uitgevoerd en dat is vrij ongebruikelijk. Uit mijn onderzoek bleek, zoals ik gehoopt had, dat overwerken inderdaad leidt tot verminderde werktevredenheid en verhoogde emotionele vermoeidheid. Het modererende effect van psychological empowerment bleek echter gecompliceerder, waar slechts enkele onderdelen van deze variabele een significant effect hadden op de eerder beschreven relaties.

Dit was echt mijn baby en ik ben heel enthousiast over het onderwerp. Daarom vind ik het ook erg leuk om hier te werken, op het raakvlak van HR en data.
(Benieuwd naar de scriptie van Niek? Lees er hier meer over.)

En wanneer ben je afgestudeerd dan?

Officieel nog niet. Maar ik heb mijn verdedigingen gehad in januari en heb ze beide gehaald, ik wacht alleen nog op het papierwerk.

Gefeliciteerd! Dus dit is echt je eerste baan dan?

Nee, ik heb aan het einde van mijn bachelor stage gelopen bij Sircle Collection. Dat is een hotelketen in Amsterdam, daar werkte ik twee jaar op de finance afdeling.

Maar wat doe jij eigenlijk bij AnalitiQs? Wat is jouw functie?

Ik werk als junior Marktonderzoeker. De bedoeling is dat ik uiteindelijk ook ga programmeren, omdat daar nu een tekort aan is. Ik kan wel een beetje werken met R, maar het echte programmeren moet ik nog leren. Verder ben ik vooral voor het research gedeelte gekomen en daar ben ik ook het meest enthousiast over. Ik heb zin om in de projecten te gaan duiken.

En wat neem jij denk je mee qua specifieke kennis of skills?

Nou, daar heb ik het toevallig vandaag al over gehad met collega’s en ik heb dus echt de HR kant gestudeerd, dus daar heb ik vrij veel kennis van. Ik zou het dan ook niet erg vinden als ik de HR expert ben. De meeste mensen hier hebben namelijk meer een data analyse achtergrond, dus ik denk dat ik wat andere perspectieven kan meebrengen. Ik ben vrij creatief en dat geeft een andere invalshoek. Daarnaast heb ik door mijn business achtergrond veel projecten gedaan en kan daardoor vanuit de klant denken.

Wat zijn jouw ambities?

Dat is lastig te zeggen als je net begint haha. Ik wil hier sowieso wel langer blijven om meer te leren op het gebied van data en uiteindelijk hoop ik door te groeien tot Project Manager, ik heb tenslotte niet voor niets Management gestudeerd. Maar voor nu is mijn ambitie gewoon mezelf wegwijs te maken in het bedrijf en de processen te leren zodat ik zelf projecten kan doen.

En verder, wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik hou heel erg van sporten, ik ben ook sportinstructeur geweest, maar daar ging vrij veel tijd naartoe. Nu doe ik zelf aan hardlopen, fitness en soms zwemmen. Verder ben ik elke dag wel met muziek bezig, ik speel gitaar, piano en ik zing. Ik vind het een uitdaging om mezelf te verbeteren en bijvoorbeeld een bestaand nummer unieker te maken. Ik heb nog eens een blauwe maandag bij een band gezeten, maar nu vind ik het leuker om met vrienden muziek te maken.

Zijn er nog andere dingen die wij van jou moeten weten. Heb je nog guilty pleasures?

Qua interesses hou ik wel van de nerdy dingen, dus Marvel, Game of Thrones, Disney. En ik ben echt een gigantische Harry Potter fan, ik wacht nu op het nieuwe spel, Hogwarts Legacy, en ik luister naar Harry Potter podcasts. Deze zomer gaan mijn familie en ik naar Japan en dan gaan we naar Universal Studios en daar heb je dus ook Harry Potter attracties. Ik ben heel benieuwd hoe dat zal zijn en heb er echt heel veel zin in.

Je hebt echt wel allemaal leuke vooruitzichten zeg 😊

Ja, dit is wel echt een heel bijzonder jaar inderdaad!

Ook bij AnalitiQs werken? Check de laatste vacatures!

Zoek op deze website