Interview Wiebe Timmers, stagiair Data Science

Hey Wiebe, kun je om te beginnen even iets over jezelf vertellen?

Ja, ik ben Wiebe en ben 24 jaar. Ik heb een Bachelor in Artificial Intelligence en studeer op dit moment een Master Computational Science aan de UvA en de VU. Dat is een joint-degree, wat inhoudt dat je op twee universiteiten vakken volgt. Ik heb inmiddels al mijn vakken voltooid en begin in september met mijn scriptie.

Waar gaat je scriptie over?

Dat kan een beetje een ingewikkeld verhaal worden, maar simpel gezegd ga ik werken aan algoritmes die bepalen waar je een bepaald soort chemotherapie (brachytherapie) moet toepassen. Hierbij wordt heel gericht bestraald aan de hand van resultaten die rollen uit optimalisatie algoritmes, want je wil natuurlijk zo min mogelijk goed tissue bestralen en zoveel mogelijk slecht tissue.

Dit zogenaamde Bright project wordt gedaan door een onderzoeksgroep bij het CWI (centrum wiskunde informatica) en ze werken samen met een start-up die gespecialiseerd is in MRI scan software.

Interessant, hoe ben je daar zo bij terechtgekomen dan?

Nou, ik wilde heel graag iets in de Evolutionary Computing en Deep Learning hoek. En wat zij doen is precies dat, ze gebruiken deep learning en evolutionairy computing principes om dat algoritme te schrijven. Daarnaast heb ik ook al wat achtergrondkennis in dit veld aangezien ik ook een bachelorscriptie over het onderwerp heb gedaan.

En wat was het idee voor jouw stage bij AnalitiQs?

Ik heb een jaar langer voor de master uitgetrokken omdat ik een paar machine learning en deep learning vakken wilde doen. En zodoende had ik eigenlijk ineens extra tijd en toen ben ik eerst twee maanden gaan reizen naar Nieuw Zeeland en Indonesië, wat een hele leuke ervaring was! De rest van het jaar wilde ik graag nuttig besteden en toen ben ik gaan zoeken naar iets waar ik praktijkervaring zou kunnen opdoen in Data Science/Computational Science. Ik plaatste een bericht op LinkedIn, Gido reageerde hierop en zo ben ik bij AnalitiQs terecht gekomen. Ik had nooit verwacht dat ik in de HR data zou rollen want mijn studie is toch meer gericht op de toepassing in beta vakken, zoals natuurkunde en scheikunde bijvoorbeeld. Maar het bevalt me erg goed tot nu toe.

Het is misschien juist leuk dat je hier data vanuit een andere invalshoek kan gebruiken. Ik hoorde van Gido dat je nu een opdracht gaat doen voor equal pay. Hoe ziet dat er precies uit?

AnalitiQs voert nu equal pay analyses uit voor diverse bedrijven. Met name voor de grotere organisaties, willen ze graag een dashboard ontwikkelen zodat men makkelijk in één oogopslag kan zien of er pay gaps zijn. Op dit moment werk ik aan een compliance sectie, want er komt vanaf 2024 nieuwe equal pay regelgeving op Europees niveau met als doel de bestaande loonkloof verder te dichten. Dit willen we dan ook tonen in het dashboard, dat bedrijven meteen kunnen zien of ze compliant zijn of niet.

Daarnaast heb ik nu ook de opdracht om verder te werken aan het Big Equal Pay Python package die ze hier bij AnalitiQs gebruiken, zodat onze data scientists sneller hun analyse kunnen draaien. Ik ben vooral bezig om dat proces te standaardiseren en om het efficiënter te maken. Het coderen vooral en de analyse uitvoeren is waar mijn sterke punten liggen.

Wat denk jij hier zelf te leren in deze stage periode?

Ik hoop vooral meer kennis te krijgen van het hele praktijkproces. Dus van het moment dat je de data binnen krijgt en er mee aan de slag gaat, tot op het moment dat je een eindproduct presenteert aan de klant, dus bijvoorbeeld zo’n dashboard. Verder hoop ik nog dat ik met een paar grotere klanten kan meelopen. Want naarmate de databestanden groter worden, heb je toch andere approaches om het probleem op te lossen. De technische oplossingen hierachter lijken mij erg interessant.   

Klinkt goed! En welke skills neem jij denk je mee naar AnalitiQs?

Vooral het programmeren in Python, ik heb daar zo’n 5/6 jaar ervaring in. Daarnaast ben ik analytisch ingesteld en zoek ik graag naar technische oplossingen om dingen te automatiseren en te versnellen. Ook denk ik dat mijn achtergrond in AI goed van pas zal komen.

Wat zijn jouw ambities?

Ik weet het nog niet helemaal, maar als mijn scriptie onderzoek me heel goed bevalt, dan wil ik daar misschien wel mee door. En anders wordt het toch wel iets in de data science/machine learning/ optimalisatie hoek.

En privé, wat vind je leuk om te doen naast mijn werk?

Ik ben de laatste tijd weer veel aan het hardlopen, want ik ga in oktober weer een marathon lopen. Verder ben ik sinds dit jaar ook weer bezig met tennis, op vakantie heb ik veel gehiked en gesurfd. Ik vind eigenlijk alle sporten wel leuk, als ik maar bezig ben eigenlijk.

Daarnaast vind ik het ook leuk om in mijn vrije tijd een beetje te programmeren. Ook heb ik wat elektronica projectjes thuis liggen. Een inspiratie hiervoor is Ben Eater op YouTube en hij legt o.a. uit hoe je met elektronische breadboards een computer kan bouwen. Daar komt best wel veel theorie bij kijken. Uiteindelijk bouw je allerlei modules op die samen een 8-bit computer vormen die wat cijfers kan optellen.

Ik vind het vooral leuk om er dan echt heel diep in te duiken. Ik denk dat dat dus ook de reden is waarom ik nu Computational Science doe, je werkt dan veel samen met andere vakgebieden, zoals een natuurkundige. Die legt dan een probleem aan je uit, waarin je je gedurende een korte periode enorm verdiept met als resultaat een simulatie of computermodel waarmee iemand uit dat vakgebied kan werken.    

En nog meer reisplannen toevallig of heeft dat reizen je reisvirus niet aangewakkerd?

Ja, op zich op krijg je wel de smaak te pakken na zo’n reis, maar voorlopig nog niet. Ik ga wel naar Lowlands, dat is mijn hoofduitstapje deze zomer.

Hoe ziet jouw woonsituatie er eigenlijk uit?

Ik woon in Amsterdam West op een kwartiertje fietsen van kantoor. Ik woon met 6 huisgenoten. Wel een studentenwoning maar voor wat oudere studenten, dus het is niet iedere dag feest maar wel gezellig!

Heb jij nog dingen die je wil toevoegen?

Nee, alleen dat ik me erg welkom voel hier. De onboarding was heel goed geregeld. Het is policy dat je met iedereen een welkomsgesprekje voert. Hoewel dat met het huidige personeelsbestand wel een weekbesteding is, ken ik nu iedereen wel en voelde ik me snel onderdeel van het team 🙂

Ook bij AnalitiQs werken? Check de laatste vacatures!

Zoek op deze website