Terugblik nationaal HR-Analytics Congres 2018

Nadat iedereen was voorzien van een kopje koffie of thee opende Irma Doze het Nationaal HR-analytics Congres 2018. Zij begon haar presentatie met hoe HR-analytics er op dit moment voor staat in Nederland. En wat blijkt uit de resultaten van het HR-analytics Onderzoek? HR-professionals zijn steeds vaker tevreden over het gebruik van HR-analytics binnen de organisatie.

In 2017 gaf 11% van de HR-professionals een 7 of hoger en in 2018 maar liefst 22%! Positief dus, maar… er is ook nog genoeg werk aan de winkel. Want ondanks dat we steeds meer tevreden zijn over het gebruik van HR-analytics binnen de organisatie, geeft 63% nog steeds een 5 of lager. Een mooie metafoor van Irma Doze: “De koplopers gaan steeds verder vooruit en het peloton blijft nog wat achter”.

Hieronder delen wij graag onze ‘key insights’ van het congres met jullie, zodat we van elkaar kunnen leren en hopelijk met meer kennis op zak kunnen terugkijken op een mooie dag.

Wees moedig

Binnen Nutreco, zo vertelde Floor van Stroe-Jansen, waren er vanwege fusies en acquisities veel verschillende systemen aanwezig. Zelfs per locatie, verspreid over 32 landen. Nutreco heeft het aangedurfd om rigoureus datasystemen te integreren. Dit leidde eerst tot problemen: er waren bijvoorbeeld geen salarisverhogingen bij enkele medewerkers, omdat de manager de performance score niet had ingevuld. Uiteindelijk dwong dit de managers wel om alle data aan te leveren. Dit heeft de kwaliteit van de data vergroot.

Ook Bas Hof van P-Direkt gaf aan dat je lef moet hebben. Wees niet bang om een analyse te doen met de data die je al hebt. Deze data hoeft nog niet compleet te zijn. Maar door de analyse te doen en de uitkomsten onder de aandacht te brengen, komt de business vanzelf met vragen. Mede omdat zij dan beter inzichtelijk hebben wat er mogelijk is.

Annemieke Nennie van Rabobank vatte dit inzicht goed samen: “Wees moedig! Wij zitten in een vakgebied waarin wij de pioniers zijn binnen HR. Wij brengen innovatie. Ga ervoor! Want wij brengen HR uiteindelijk naar een toekomst die impact kan hebben.”

Zorg voor kennis

Volgens Floor van Stroe-Jansen is het belangrijk dat er een intern netwerk van dataspecialisten bestaat én dat HR-professionals over HR-analytics kennis beschikken. Het eerste heeft ze gecreëerd door onder andere wereldwijde conferenties te organiseren om daarmee een netwerk op te bouwen. Het tweede door HR-analytics trainingen, onder andere van dagvoorzitter Irma Doze, te faciliteren. Dit heeft er toe geleid dat er meer vragen komen en dat die beter kunnen worden beantwoord.

Hetzelfde beeld schiep Bas Hof waarbij hij opmerkte dat je, om snel stappen te maken, het beste eerst expertise kan inhuren. In samenwerking met de externe partner wordt er binnen de organisatie kennis opgebouwd zodat de organisatie dit daarna zelfstandig kan doen.

Werk samen

“Werk samen!”, drukte Annemieke Nennie ons op het hart. Niet alleen met je team maar met de gehele HR-afdeling, met businesspartners, met de business, met Legal en met Data Privacy Officers. Alleen gezamenlijk kan je tot de gewenste uitkomsten komen.

Ook Ivo Vink van Achmea gaf aan dat samenwerken belangrijk is. Ja, er zijn analisten nodig om de data te analyseren, maar het is noodzakelijk dat HR-experts en experts uit de business zorgen dat de juiste vraag wordt beantwoord. Vink: “Anders wordt er een correct antwoord gegeven op de verkeerde vraag. Of de uitkomsten worden niet breed gedragen.”

Zorg er dus voor dat je voor een analyseproject een multidisciplinair team samenstelt met data-analisten, HR professionals en experts uit de business en stem je plan af met Legal en Data Privacy Officers.

Maatwerk is belangrijk

Volgens Patricia Gielis van Rabobank is het belangrijk om een context te bieden waarin medewerkers happy zijn. Hierbij is het belangrijk dat medewerkers continue blijven leren en op de juiste plek zitten. Maatwerk speelt hier volgens haar een belangrijke rol. Rabobank is op dit moment bezig om middels data en Artificial Intelligence gepersonaliseerde loopbaanmogelijkheden aan te bieden aan medewerkers. Een mooi voorbeeld van hoe HR-analytics bij kan dragen aan een betere toekomst, want “de toekomst draait om jou”, aldus Patricia.

Bedankt en graag tot volgend jaar!

Al met al kunnen we terug kijken op een waardevol congres, vol inspirerende cases die hopelijk helpen om HR-analytics nog succesvoller en efficiënter in te richten. Blijf vooral kennis met elkaar delen om HR-analytics naar een hoger niveau te tillen. We willen alle bezoekers danken voor hun enthousiasme en aanwezigheid. Daarnaast willen we alle sprekers in het bijzonder bedanken: Floor van Stroe-JansenGerard Evers, Erwin Brik, Thijs Boersen, Annemieke Nennie, Frank Verbeeten, Koen Versmissen, Frank Osten, Ivo Vink, Frank Nienhuis, Niketa Mukherjee, Bas Hof, en Patricia Gielis.

Verder willen we graag Tom van Haarlem bedanken die na de lunch iedereen aan het bewegen (en vooral lachen) heeft gekregen. Wij hopen dat ieders afterlunch dip hierdoor is uitgebleven. Een zeer verrassend onderdeel van het programma!

Tot slot willen we graag Irma Doze danken voor het voorzitten van de dag, HR Academy voor de strakke organisatie, Michel Pasman voor de ondersteuning en Postillion Hotel Bunnik voor de perfecte verzorging van de locatie.

Graag tot volgend jaar!

Dit artikel is geschreven door

Sanne Brons

Sanne Brons

Zoek op deze website