OPLEIDING HR ANALYTICS

1 tot 7 daagse Leergang | Klassikaal en in-company

Ontdek de kracht van People Analytics en transformeer jouw HR-praktijk naar datagedreven HR.

Welkom bij onze dynamische leergang, speciaal ontworpen voor professionals die ernaar streven hun impact in het HR-domein te vergroten. Of je nu een HR business partner of adviseur, een HR Analytics translator, of een HR-analist of HR-rapportage specialist bent, of je nu aan het begin staat of al bestaande ervaring en kennis hebt op bepaalde gebieden, deze flexibele training in HR-data, metrics, insights en analytics biedt de sleutel tot het optimaliseren van jouw kennis een vaardigheden en de kracht van HR-data te ontsluiten.

Wat is HR Analytics en waarom is het essentieel voor jouw HR-succes?

HR Analytics, ook bekend als People Analytics, vormt de kern van moderne HR-praktijken. Het stelt je in staat om datagedreven beslissingen te nemen, de HR-strategie te optimaliseren en de organisatieprestaties te verbeteren. In deze leergang duiken we diep in de wereld van People Analytics, waarbij we zowel de strategische als de praktische aspecten belichten.

Download hier de Brochure Opleiding HR Analytics 2024

Wat leer je tijdens deze opleiding?

De HR Analytics opleiding is een compacte, gespecialiseerde opleiding. De leergang is ontworpen als een samenhangend geheel, waarbij elk onderdeel logisch voortbouwt op het vorige. Cases en oefeningen helpen je de theorie in de praktijksituaties te plaatsen. Na het volgen van deze leergang kun je:

 • Een organisatie helpen om datagedreven te gaan werken;
 • De huidige volwassenheid van de organisatie bepalen en een roadmap voor de transformatie naar een datagedreven HRM-organisatie opstellen;
 • Ken- en stuurgetallen bepalen voor je organisatie en weet je hoe deze het beste te visualiseren;
 • Kansen identificeren voor het leveren van toegevoegde waarde met data analytics en kunstmatige intelligentie en relevante businessvragen binnen je organisatie opsporen;
 • Een businessvraag omzetten naar een analytics vraagstuk;
 • Een HR Analyse (laten) uitvoeren van begin tot eind;
 • Data prepareren (geautomatiseerd) én analyseren;
 • De uitkomsten interpreteren, een HR Analytics rapportage opstellen en de resultaten vertalen naar de dagelijkse HR-praktijk;
 • Data visualiseren, dat wil zeggen de juiste grafiek te kiezen en deze op de juiste wijze vormgeven

Hoewel het ideaal is om de hele leergang te volgen, biedt het programma ook de nodige flexibiliteit. Je kunt je eigen bijeenkomsten kiezen op basis van jouw eigen behoefte of je interesse in een specifiek onderwerp of vaardigheid. Dit stelt je in staat om de leergang aan te passen aan jouw unieke leertraject.

Wat maakt onze opleiding uniek?

Flexibiliteit:

 • Kies zelf of je alle dagen of slechts enkele dagen van de leergang wilt volgen, afgestemd op jouw agenda en behoeften.

Hands-on Ervaring:

 • Leer door te doen met praktijkgerichte oefeningen en real-world casestudy’s. Hoewel de theorie ruimschoots aan bod komt, is het belangrijkste doel om jou in staat te stellen methoden en technieken in de praktijk te gebruiken.

Experts uit het Veld:

 • Onze ervaren trainers brengen echte expertise en praktijkvoorbeelden naar de klas. Zo weet je zeker dat alle kennis die je krijgt aangereikt tijdens de opleiding ook echt praktisch inzetbaar is.

Netwerk kansen:

 • Verbind met gelijkgestemde professionals en bouw waardevolle netwerken op.

Aandacht en actieve deelname:

 • Wij werken met kleine groepen (6-12 deelnemers). Dat stelt onze trainers in staat om meer individuele aandacht te geven aan jou persoonlijk. Dit maakt het gemakkelijker om jouw specifieke vragen te beantwoorden.

Toepassing in de praktijk

 • Na iedere bijeenkomst heb je de mogelijkheid om een (huiswerk)opdracht te maken en in te leveren. De trainer geeft je (schriftelijk) feedback op je opdracht én tijdens een (digitale) terugkomsessie worden de belangrijkste inzichten gezamenlijk besproken en is er ruimte voor aanvullende vragen.

Hybride

 • Mocht je door persoonlijke omstandigheden een dag niet op locatie aanwezig kunnen zijn dan bieden we je de mogelijkheid om de bijeenkomst digitaal bij te wonen. Uiteraard zorgen we ervoor dat je net als andere deelnemers, interactief kunt meedoen aan de training.

Schrijf je in

Inhoud en opbouw

Deze leergang bestaat uit 7 bijeenkomsten van een hele dag en biedt daarmee een diepgaande verkenning van HR Analytics, waarbij elk onderdeel is ontworpen om jouw kennis en vaardigheden te vergroten en je te positioneren als een waardevolle speler in het datagedreven HR-landschap. De voertaal is Nederlands.

1. Inleiding HR Analytics; ontdek de wereld van HR-data

Laat je inspireren door de kracht van HR Analytics tijdens deze boeiende sessie die ingaat op het ‘waarom’ van data en wat de kracht van data is. Krijg niet alleen een theoretische inleiding tot HR Analytics maar vooral veel voorbeelden uit de praktijk. Ervaar tijdens het spelen van een escape game zelf de meest voorkomende valkuilen en uitdagingen bij het werken met een data gedreven mindset. Verkrijg een duidelijk begrip van het HR Analytics domein en begrippen zoals big data, machine learning, algoritmes en Artificial Intelligence (AI). Ontdek de kernprincipes, structuur, processen en rollen die de basis vormen voor datagedreven werken en die als leidraad dienen voor de gehele leergang. Krijg een update over opkomende trends en technologieën in People Analytics. Met deze sessie ben je goed voorbereid voordat je aan de verdiepende sessies begint. 

2. HR Analytics Framework, Scan en HR Analytics Roadmap/Plan

Ben jij degene die de kar trekt binnen je organisatie om de transformatie naar datagedreven werken te realiseren? Dan is deze sessie voor jou. Verkrijg inzicht in het HR Analytics Framework dat als kompas dient voor jouw reis in datagedreven HRM. Tijdens deze sessie wordt de HR Analytics Scan geïntroduceerd als een krachtig instrument om de huidige status van HR Analytics binnen jouw organisatie te meten. Identificeer de kansen en uitdagingen in je organisatie en zet deze om naar een Analytics roadmap/plan. Je leert hoe je concrete doelen stelt, prioriteiten bepaalt en een strategisch plan ontwikkelt om de organisatie succesvol te transformeren naar een datagedreven HR-organisatie.

3. Aan de slag met Ken- en Stuurgetallen, ROI-meting en Dashboards

Tijdens deze sessie verdiep je in het gebruik van (Kritieke) Prestatie-Indicatoren. Leer doelgericht de juiste KPI’s te selecteren die essentieel zijn voor jouw specifieke HR-doelstellingen en bedrijfscontext. Oefen hoe je vooraf duidelijke en meetbare doelstellingen vaststelt voor HR-programma’s of -projecten en hoe je de Return on Investment (ROI) kunt meten om de effectiviteit van HR-initiatieven te evalueren. Begrijp de principes van dashboardontwerp en visualisatie om krachtige dashboards te (laten) ontwikkelen die informatie duidelijk en overtuigend weten over te brengen, snel inzicht geven en strategische beslissingen ondersteunen. Ontwikkel de vaardigheden om beslissingen te nemen op basis van de inzichten die je uit KPI’s en dashboards haalt.

4. Het opstarten van een Analyse: de Vraag, Briefing, Databronnen, Ethiek en Privacy

Deze sessie richt zich op de essentiële aspecten van het opzetten en voorbereiden van een analyse van HR-gegevens om businessvragen te beantwoorden. Je oefent met het achterhalen, vaststellen en structureren van de business vraag en hoe je deze omzet naar een analytics vraagstuk. Je leert niet alleen hoe je een effectieve briefing kunt opstellen voor gegevensanalyse, een dashboard of de ontwikkeling van een algoritme, maar ook hoe je ethiek en privacy kunnen waarborgen. Je leert vast te stellen welke analysemethode(n) geschikt is/zijn om de onderzoeksvragen te beantwoorden met inachtneming van de beschikbare data. Daarnaast verken je diverse databronnen en leer je hoe deze verantwoord en effectief kunnen worden ingezet. Je oefent met het opstellen van een ‘Voice of de Employee’ programma, gebaseerd op de doelstellingen, kenmerken en situatie van je organisatie. Deze sessie biedt een solide basis voor de uitvoering van analyses.

5. Data en analyse voorbereiding

Ontgrendel de kracht van data met deze praktische sessie over datapreparatie. Stap voor stap, met praktische inzichten en vaardigheden, dompelen we je onder in de wereld van gegevens, die de ruggengraat vormen van datagedreven besluitvorming. Ontdek de geheimen van effectieve datapreparatie, inclusief waarop te letten bij het werken met data en het ontwikkelen van een kritisch oog voor de kwaliteit van je gegevens. Krijg inzicht in hoe verschillende datasets slim aan elkaar kunnen worden geknoopt. Ontdek hoe je nieuwe variabelen kunt creëren om diepgaandere inzichten te verkrijgen. Leer hoe je data kunt aggregeren om tot samenvattende inzichten te komen. Begrijp de kracht van aggregatie voor het onthullen van trends en patronen. Verkrijg de vaardigheid om data om te zetten naar bruikbare formats, waardoor je flexibiliteit hebt in het gebruik van gegevens in verschillende contexten. Ontwikkel tot slot strategieën voor het omgaan met minder kwalitatieve gegevens en het aanpakken van ontbrekende data. Leer hoe je deze uitdagingen kunt overwinnen en betrouwbare analyses kunt uitvoeren. Om het geleerde zelf te ervaren, werken we met oefeningen in Excel (met Power Query en Power Pivot).

6. Analyseren en Interpreteren van Gegevens

Stap in de wereld van data-analyse en interpretatie met onze diepgaande sessie, waarin we je meenemen door de verschillende fasen van dataverkenning tot geavanceerde analyses. Leer hoe je je reis begint met het verkennen van gegevens, waarbij je snel patronen en uitschieters kunt herkennen die cruciaal zijn voor verdere analyses. Maak kennis met geavanceerde analyses en ontdek hoe je voorspellingen kunt doen en weloverwogen aanbevelingen kunt formuleren op basis van historische gegevens. Leer de kunst van het interpreteren van gegevens, inclusief het herkennen van valkuilen. Ontdek hoe het gebruik van het interrelatiediagram je kan leiden naar het begrijpen van causale verbanden tussen variabelen, essentieel voor datagedreven besluitvorming. Oefen in het interpreteren van gegevens, waarbij je niet alleen de complexiteit van analyses begrijpt, maar ook in staat bent om heldere conclusies te trekken en data om te zetten in actiegerichte aanbevelingen.

7. Storytelling met Data

De leergang bereikt een climax met deze sessie over storytelling met data. Je leert hoe je met behulp van de Pyramid Principles overtuigende verhalen creëert. Ontdek strategieën om complexe gegevens op een begrijpelijke manier te communiceren. Leer hoe je complexe analyses kunt vereenvoudigen zonder de diepgang van de informatie te verliezen. Hoe je de impact van jouw HR-analyses vergroot door effectieve visualisatie. Ontdek welke visualisaties het meest geschikt zijn om specifieke inzichten te communiceren. Door verhalen te creëren met impact, leer je hoe je jouw HR-analyses overtuigend kunt presenteren en stakeholders kunt betrekken. Deze sessie biedt niet alleen praktische vaardigheden in data storytelling maar benadrukt ook het belang van communicatie voor het overbrengen van complexe HR-inzichten op een begrijpelijke en overtuigende manier.

De inhoud van het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Hoe daarna verder?

Na het deelnemen aan deze training kunnen aanvullende masterclasses worden gevolgd, zoals de 3-daagse training ‘Excel voor HR-Analytics’, de 3-daagse opleiding ‘Basisstatistiek voor HR-Analytics’, de 2-daagse masterclass ‘Strategische Personeelsplanning’ en de 1-daagse masterclass ‘datagedreven Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie (DEI)’.

Goed om te weten

Bij deelname aan tenminste 5 bijeenkomsten ontvang je, als naslag- en verdiepingsmateriaal, het boek “HR-Analytics: Waarde creëren met datagedreven HR-beleid” cadeau. 

 • Docenten
 • Kalender
 • Kosten
 • Voorwaarden

Irma Doze

Irma DozeIrma helpt organisaties om waarde te creëren met HR-data en om te transformeren van conventionele HR naar datagedreven HR. Daarnaast deelt Irma haar kennis en ervaring in de vorm van trainingen, workshops en coaching. Zij is coauteur van het boek ‘HR-analytics, waarde creëren met datagedreven HR-beleid’.

 

 

 

 

Gido van Puijenbroek

Gido helpt organisaties om de overstap te maken van conventionele HR naar op datagedreven HR. Hij ondersteunt organisaties gedurende het hele traject, van People Analytics-strategie tot routekaartontwikkeling en implementatie. In alle drie de fasen hanteert Gido een integrale benadering van People Analytics, waarbij hij rekening houdt met mensen, processen, technologie en structuur. Hij heeft succesvol bijgedragen aan de transformatie naar datagedreven HR voor organisaties zoals ASML, Aegon, Jumbo, Friesland Campina en Van Lanschot Kempen.

 

 

Alex Hellemons

Alex is de Lead consultant bij Highberg. Met een sterke focus op data-gedreven HR- en Talent Acquisition-oplossingen, heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het helpen van bedrijven bij het aanpakken van complexe uitdagingen. Hij blinkt uit in het gebruik van onderzoek, BI en statistische analyses om HR-, Talent Acquisition- en organisatievraagstukken aan te pakken. Deze benadering is bijzonder waardevol gebleken in adviesprojecten voor gerenommeerde instellingen zoals de TU/e, Provincie Overijssel en de NZA. Alex heeft ook de rol van programma-manager op zich genomen, waarbij hij projecten heeft gecoördineerd voor bekende klanten, waaronder ING, Jumbo, ADG dienstengroep en Nationale Nederlanden. Deze managementervaring, in combinatie met zijn analytische vaardigheden, zorgt ervoor dat projecten naadloos worden uitgevoerd met een diepgaand inzicht in HR-gegevens.

 

 

 

De training wordt gegeven op de volgende data:

 • Voorjaar 2024: 4, 11, 18 en 25 maart, 8, 15 en 22 april
 • Najaar 2024: 25 september, 3, 10 en 17 oktober, 6, 13 en 20 november

De training vindt plaats in Utrecht of in Amsterdam.

De kosten voor deze opleiding bedragen 550 euro per dag (excl. BTW). Bij deelname aan alle 7 bijeenkomsten van de leergang, bedragen de kosten 3.500 euro (excl. BTW). Deze kosten zijn inclusief lesmateriaal, drankjes, tussendoortjes en een uitgebreid lunchbuffet. Bij deelname aan tenminste 5 bijeenkomsten van de leergang, ontvang je tevens het boek ‘HR-analytics, waarde creëren met datagedreven HR-beleid’. 

Heb je een collega die ook geïnteresseerd is? Bekijk dan onze collega-korting!

 

De in-company training wordt op maat gemaakt naar wens van de klant en op basis daarvan wordt een voorstel uitgebracht. 

Bij AnalitiQs hanteren we voorwaarden voor al onze trainingen. Bij het inschrijven dien je hiermee akkoord te gaan, lees ze daarom aandachtig door.

Schrijf je in

I would like to thank you for the great presentation. I received many positive reactions from our colleagues in the (virtual) room and I believe we all walked away with new insights and … with that inspiration we were hoping for 😊. 
Personally, I enjoyed it immensely and I know l will be rewatching the recording to make sure we take the learnings and implement them.

Nicoline van Kappel
Manager HR Reporting & Analytics
Akzo Nobel

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Het doel van deze training is om een diepgaand begrip te ontwikkelen van People Analytics en dit effectief toe te passen binnen je rol als HR-professionals, Analytics Translators of HR-analist. Idealiter heb je een HBO- en/of academische werk- en denkniveau. Kennis op het gebied van statistiek is niet vereist.

HR-Professionals (HR Business Partners, Managers, Adviseurs)

Of je nu dagelijks bezig bent met het vormgeven van HR-strategieën, het managen van teams of het adviseren van het management, deze training biedt de nodige tools om jouw rol naar een hoger niveau te tillen.

 • Versterk je vermogen om onderbouwde strategische HR-beslissingen te nemen en adviezen uit te brengen op basis van gegevens.
 • Optimaliseer talentmanagement en verbeter organisatieprestaties met behulp van data.
 • Vergroot je invloed als een datagedreven HR-professional.

Analytics Translators, HR data consultants

Als je de brug wilt slaan tussen data en HR, leer je in deze leergang hoe je complexe analyses vertaalt naar bruikbare inzichten voor jouw organisatie.

 • Help jouw organisatie om de overstap te maken van conventionele HR naar datagedreven HR
 • Verfijn je vaardigheden om complexe analyses te vertalen naar begrijpelijke inzichten.
 • Word een effectieve brug tussen data-analyse en besluitvorming binnen HR.
 • Verbeter de communicatie van HR-gegevens aan verschillende belanghebbenden.

HR Analisten, HR-controllers en Reporting Specialisten

Als je verantwoordelijk bent voor het analyseren van HR-gegevens en het creëren van overtuigende rapporten, biedt deze training geavanceerde vaardigheden om jouw impact te vergroten.

 • Verbeter de kwaliteit en relevantie van HR-rapportages en analyses 
 • Ontwikkel je capaciteiten om diepgaande HR-patronen en trends te identificeren. 
 • Verdiep je in geavanceerde analytische technieken voor HR-gegevens. 

Hoe daarna verder?

Na het deelnemen aan deze training kunnen aanvullende masterclasses worden gevolgd, zoals de training ‘Excel voor HR-Analytics’, de opleiding ‘Basisstatistiek voor HR-Analytics’, de masterclass ‘Strategische Personeelsplanning’ en de masterclass ‘datagedreven Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie (DEI)’.

Goed om te weten

Bij deelname aan tenminste 5 bijeenkomsten ontvang je, als naslag- en verdiepingsmateriaal, het boek “HR-Analytics: Waarde creëren met datagedreven HR-beleid” cadeau. 

Bekijk alle trainingen

Zoek op deze website