Pulse Survey

Medewerkerstevredenheid, betrokkenheid en bevlogenheid kunnen sterk beïnvloed worden door actuele gebeurtenissen. Denk aan de pandemie, waarbij medewerkers ineens verplicht thuis moesten gaan werken, reorganisaties, een nieuwe CEO of manager, een nieuwe strategie, werkdrukpieken etc. Steeds meer bedrijven stappen daarom over van het traditionele jaarlijkse medewerkerstevredenheidsonderzoek naar Pulse Surveys.

Pulse Survey uit laten voeren
Pulse Survey

Wat is een Pulse Survey?

Zoals de naam doet vermoeden meet een Pulse Survey de ontwikkeling binnen een organisatie op een bepaald onderwerp.

  • Pulse Surveys zijn kortere Surveys dan traditionele medewerkersonderzoeken. Ze hebben een invulduur van maximaal 5 minuten en het liefst korter.
  • Pulse Surveys vinden vaker dan 1 keer per jaar plaats en volgen een vast ritme. Vaak worden ze per kwartaal uitgezet, of soms zelfs iedere maand.
  • Pulse Surveys bevatten vaak een vaste basis; een item wat continue opnieuw wordt gemeten, ofwel de pulse. Denk bijvoorbeeld aan medewerkerstevredenheid of eNPS.
  • Pulse Surveys kunnen behalve de vaste items – de pulse vraag/vragen – continue veranderen; vragen uit de actualiteit kunnen worden opgenomen.

Voordelen van een Pulse Survey

  • Allereerst; medewerkers voelen zich meer gewaardeerd en gehoord als zij vaker dan 1 keer per jaar om feedback gevraagd worden en als ze ook echt het gevoel hebben dat er iets met hun feedback wordt gedaan.
  • Opvolging is makkelijker bij Pulse onderzoek! Omdat de vragenlijst kort zijn, zijn de resultaten makkelijker en sneller op de volgen. Je hoeft immers niet eerst 50 vragen te analyseren.
  • Pulse Surveys bieden de mogelijkheid om sneller in te spelen op actuele gebeurtenissen; omdat je vaker meet én Pulse Surveys zijn doorgaans snel op te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de pandemie, waarbij medewerkers ineens verplicht thuis moeten werken. Veel organisaties hebben hier vragen over opgenomen in de Pulse Surveys; hoe ervaren medewerkers het thuiswerken en hebben ze nog iets nodig van de organisatie?
Pulse Survey uit laten voeren

Pulse Survey tips

Houd medewerkers gemotiveerd om de Pulse onderzoek in te blijven vullen

Survey fatigue (lagere respons) is een risico bij Pulse Surveys. Om dit te voorkomen hebben we een aantal tips:

  • Houd de Surveys kort; maximaal 5 minuten invultijd!
  • Als het kan, maak gebruik van ‘sampling’; dit betekent dat je niet altijd alle medewerkers vraagt om deel te nemen (populatie) maar een representatieve groep. Dit is wat makkelijker bij grotere populaties. Bij kleinere populaties kun je er ook voor kiezen medewerkers 2 van de 4 keer uit te nodigen.
  • Onderneem actie op de resultaten! Bespreek de resultaten met medewerkers en formuleer actie punten; hierbij helpt het om de resultaten beschikbaar te maken op manager of team level. Het bespreken en actie nemen op de resultaten geeft medewerkers écht het gevoel dat er geluisterd wordt en dat het zin heeft om de survey in te vullen.

Gebruik achtergrond data (met mate)

Ons advies is om achtergronddata te gebruiken indien aanwezig, omdat je dan de resultaten kunt uitsplitsen naar diverse groepen, bijvoorbeeld teams of leeftijdsgroepen. Zo kun je goed zien waar actie nodig is of niet. Uiteraard hanteren wij altijd een minimum aantal respondenten in reporting, om de privacy van medewerkers te waarborgen.

Wist je trouwens dat Pulse Surveys vaak bijdragen aan het verbeteren van de data kwaliteit? Dit komt omdat databestanden vaker gecheckt worden, want je wilt niet rapporteren op data van slechte kwaliteit. Ons advies is dan ook; als data nog niet van goede kwaliteit is, begin klein (een paar demographics), zorg dat daarvan de kwaliteit goed is, dus plan daar genoeg voorbereidingstijd voor in en breidt naarmate je meer Pulse Surveys gaat doen de demographic lijst uit. Je wilt namelijk geen vertrouwen verliezen in de resultaten omdat de datakwaliteit niet goed is.

Welke vragen zijn goed om te stellen in een Pulse onderzoek?

In principe kan dit van alles zijn. Maar ons advies is wel om ten minste één vaste basis vraag op te nemen die je kunt tracken gedurende het jaar, vaak is dit een uitkomstvariabele. Bijvoorbeeld: ‘Hoe tevreden ben je met het werken bij …?’. Dit zou je een employee engagement Pulse kunnen noemen. Of ‘In hoeverre zou je … aanraden bij vrienden / kennissen die op zoek zijn naar een baan?’. Dit zou je een eNPS Pulse kunnen noemen.

Als je het lastig vind om te bepalen wat je uit wilt vragen in Pulse Surveys omdat je bijvoorbeeld nog helemaal geen idee hebt wat er speelt binnen de organisatie, kun je ook beginnen met een wat grotere set aan employee survey vragen. Dit geldt dan als de nulmeting en lijkt wat meer op een traditioneel medewerkersonderzoek. Op basis van deze reacties op deze employee survey vragen kun je kijken waar je in de Pulse onderzoeken dieper op in wilt gaan, of wat je wilt gaan monitoren. Dit gezegd hebbende; het traditionele MTO kan dus wel een goede basis vormen voor Pulse Surveys!

Wat doet AnalitiQs

AnalitiQs voert in binnen en buitenland medewerkersonderzoek uit voor vooraanstaande organisaties. Pulse Surveys zijn één van de onderzoeken die wij uitvoeren. Wil jij de Pulse in jouw organisatie meten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Benieuwd naar andere medewerker onderzoeksthema’s? Bekijk dan ons complete dienstenoverzicht.

Interesse? Maak een afspraak!

Irma Doze

Irma Doze

Gedetailleerd Dienstenoverzicht

HR Analyses

Talent review
Beloning
Engagement
Inhuur
Kosten
Learning & Development
Management Development

Medewerkersegmentatie
Organisational Netwerk
Performance
HR Process Mining
Productiviteit
Recruitment

Reorganisatie/Herstructurering
Succession Management

Medewerkersonderzoeken

Arbeidsmarkt
Arbeidsmarktpanel
Arbeidsvoorwaarden Optimalisatie
Diversiteit
Gezondheid
Leiderschap
Medewerker Community/Panel
Persoonlijke Ontwikkeling
Retentie
Rolduidelijkheid

Sentiment
Strategic Alignment
Team Feedback
Thuiswerken
Vitaliteit
Werkbeleving
Werkdruk
Werkgeluk
Werksfeer
Werkstress

HR Transformatie

HR Analytics Strategie
HR Analytics Product Owner
HR Analytics Outsourcing
HR Academy

HR Dashboards

Zoek op deze website