Employee Engagement gaat over de medewerkers van een organisatie. Aangezien Employee Engagement een brede term is die verschillende onderdelen omvat kan Employee Engagement voor de één net iets anders betekenen dan voor de ander. Op deze pagina komen alle mogelijke onderdelen omtrent Employee Engagement aan bod! De potentiële bouwstenen van Employee Engagement zijn medewerkerstevredenheid en/of employee Net Promotor Score (eNPS) en/of medewerkersbetrokkenheid en/of medewerkersbevlogenheid en/of werkplezier.
Employee Engagement betekenis
Employee Engagement is de overkoepelende term voor een aantal onderdelen uit het medewerkersonderzoek. Maar hoe wordt Employee Engagement precies gedefinieerd? Employee Engagement is de mate waarin medewerkers zich gepassioneerd voelen over hun werk, betrokken zijn bij de organisatie en zich tevreden voelen bij hun werkzaamheden. Gezien dit een brede term is, zijn in de loop der jaren verschillende maatstaven ontwikkeld om Employee Engagement te meten.
Meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op!
Onderdelen Employee Engagement
Employee Engagement meten kan uit meerdere onderdelen bestaan. In theorie meet ieder onderdeel iets anders, maar in de praktijk zit er redelijk wat overlap tussen de onderdelen. Het is dus belangrijk voor organisaties om vast te stellen welke één, twee, of hooguit drie aspecten het meest interessant zijn om te meten.
Medewerkerstevredenheid
Medewerkerstevredenheid is de moeder van alle medewerkersonderzoeken. Organisaties die inzichten willen krijgen in Employee Engagement starten vaak hier. Tevreden medewerkers zijn onder andere productiever, verzuimen minder, presteren beter en vertrekken minder snel. Daarom is het logisch dat tevredenheid van groot belang is. De tevredenheid van medewerkers wordt gemeten aan de hand van een vragenlijst, waarin vragen worden gesteld die opgevolgd kunnen worden met beleid, waarmee vervolgens de tevredenheid positief kan worden beïnvloed. Medewerkers moeten voelen dat het onderzoek echt impact maakt en dat het management met de resultaten aan de slag gaat! Benieuwd naar meer informatie over medewerkerstevredenheid? Bezoek dan de pagina!
MedewerkerstevredenheidsonderzoekEmployee Net Promotor Score (eNPS)
De eNPS geeft inzicht in de mate waarin medewerkers een organisatie aanbevelen. Dit is een populaire maatstaf omdat de eNPS eenvoudig te meten, te berekenen en te benchmarken is. Het grote voordeel van de eNPS is dat het slechts uit een enkele vraag is opgebouwd, waardoor medewerkers zich niet door een lange vragenlijst heen hoeven te worstelen. Op basis van de antwoorden worden de medewerkers verdeeld in drie groepen:
- Promotors, medewerkers die de organisatie zeer waarschijnlijk aanbevelen.
- Passieven, medewerkers die de organisatie waarschijnlijk aanbevelen.
- Criticasters, medewerkers die de organisatie niet aanbevelen.
De eNPS geeft een indicatie over de betrokkenheid van de medewerkers. Indien de eNPS te laag wordt bevonden, kan een medewerkersbetrokkenheidsonderzoek ingezet worden om te achterhalen waarom de eNPS laag uitvalt. Meer weten over eNPS? Bezoek de pagina!
Employee Net Promotor Score (eNPS)Medewerkersbetrokkenheid
De medewerkersbetrokkenheid richt zich enerzijds op de band die de medewerkers met de organisatie hebben en anderzijds op de passie die zij voor hun werk hebben. Medewerkersbetrokkenheid omvat onder meer loyaliteit, enthousiasme en motivatie. Kenmerken van betrokken medewerkers zijn bijvoorbeeld dat de persoonlijke doelen goed aansluiten bij de organisatie en dat er goede doorgroeimogelijkheden beschikbaar zijn. Door het uitvoeren van een medewerkersbetrokkenheidsonderzoek wordt duidelijk of en welke acties er nodig zijn om de medewerkersbetrokkenheid te vergroten. Betrokken medewerkers zijn belangrijk, omdat zij het belang van de organisatie inzien en net die extra stappen zetten die andere medewerkers niet zetten. Alle voordelen van medewerkersbetrokkenheid inzien? Bekijk de pagina.
MedewerkersbetrokkenheidMedewerkersbevlogenheid
Een andere begrip is medewerkersbevlogenheid. Een hoge mate van bevlogenheid zorgt voor een productievere, creatievere en innovatievere organisatie. Bevlogen medewerkers halen voldoening en plezier uit hun werkzaamheden. Ze nemen een productieve en betrokken houding aan en zorgen voor een positieve werksfeer. Een bevlogenheidsonderzoek meet wat de mate van bevlogenheid is binnen een organisatie en waar nodig bijgestuurd kan worden. Ruwweg toetst een bevlogenheidsonderzoek het toewijdings-, vitaliteits- en absorptievermogen van de medewerkers via een vragenlijst. Aspecten waar veelal op gestuurd kan worden zijn de werksfeer, de organisatiecultuur en het leiderschap. Meer weten over bevlogenheid? Check de volledige pagina!
MedewerkersbevlogenheidWerkplezier
Het laatste onderdeel dat onder Employee Engagement valt is werkplezier. Werkplezier is de kracht van een medewerker om met plezier het werk uit te voeren. Dit is een persoonlijk begrip, want elke medewerker behaalt op een andere manier werkplezier. Enkele algemene drijfveren zijn zaken als een gezonde werk-privé balans, goede arbeidsvoorwaarden en betekenisvol werk. De grootste voordelen van medewerkers met een hoog werkplezier zijn minder verzuim, langere arbeidsduur en uiteraard stralende medewerkers! Werkplezier meten in jouw organisatie? Bezoek de pagina.
WerkplezierWat AnalitiQs hierin kan betekenen
AnalitiQs is ervaren in het afnemen van Employee Engagement onderzoeken. Samen met de klant wordt bepaald welk aspect het beste gemeten kan worden. Vervolgens kan AnalitiQs medewerkersonderzoek(en) uitvoeren. Wil jouw organisatie inzicht in Employee Engagement? We gaan graag met je in gesprek!
Gerelateerde content

Betrokkenheid medewerkers realtime meten
Onlangs sprak AnalitiQs (Irma Doze) met Erwin Brik, HR-directeur bij VWE Automotive (VWE). Deze organisatie is een pilot…
Read more
Voice of the Employee bij Defensie
Er wordt steeds meer waarde gehecht aan de stem van de medewerker ofwel de Voice of…
Read more
The Voice of the Employee:
zo luister je naar je werknemer
In de marketingwereld doen we het al volop: actief luisteren naar de klant, zodat we…
Read moreInteresse? Maak een afspraak!

Irma Doze
Gedetailleerd Dienstenoverzicht
HR Analyses
Effectmeting/ROI
Gelijk loon gelijk werk (Equal Pay)
Gender Mobility
Personeelsverloop
Strategische Personeelsplanning
Verzuimanalyse
Recruitment Bias Check
Talent review
Beloning
Engagement
Inhuur
Kosten
Learning & Development
Management Development
Medewerkersegmentatie
Organisational Netwerk
Performance
HR Process Mining
Productiviteit
Recruitment
Reorganisatie/Herstructurering
Succession Management
Medewerkersonderzoeken
Arbeidsmarktpositionering
Cultuuronderzoek
Employee Engagement
Employee Net Promotor Score (eNPS)
Employee Value Proposition (EVP)
Employee Journey Mapping
Inclusie Onderzoek
Manager Feedback
Medewerkersbetrokkenheid
Medewerkersbevlogenheid
Medewerkerstevredenheids (MTO)
Kwalitatief onderzoek HR
Onboarding
Pulse
Voice of the Employee
Werkplezier
Arbeidsmarkt
Arbeidsmarktpanel
Arbeidsvoorwaarden Optimalisatie
Diversiteit
Gezondheid
Leiderschap
Medewerker Community/Panel
Persoonlijke Ontwikkeling
Retentie
Rolduidelijkheid
Sentiment
Strategic Alignment
Team Feedback
Thuiswerken
Vitaliteit
Werkbeleving
Werkdruk
Werkgeluk
Werksfeer
Werkstress
HR Transformatie
HR Analytics Strategie
HR Analytics Product Owner
HR Analytics Outsourcing
HR Academy